Desplegar menú lateral
07/10/2022

Un centenar de persones assisteixen a la jornada de portes obertes de l’IRTA Monells

L’activitat va girar entorn a la recerca de la llet i es va celebrar dins del marc de la Nit Europea de la Recerca

El passat dissabte 1 d’octubre es va celebrar a l’IRTA Monells una jornada de portes obertes per donar a conèixer com l’IRTA fa front als diversos reptes científics al voltant de la producció de la llet. Per fer-ho, es van dur a terme quatre activitats per a persones de totes les edats, amb explicacions i un joc sobre com reduir l’ús d’antibiòtics i quines alternatives a aquests s’estan estudiant a l’IRTA; una petita xerrada sobre com podem produir energia a partir dels fems de les vaques, una explicació de com fer la transició de vedells nascuts a granges lleteres cap a granges d’engreix, i d’un tast de iogurts que va servir per explicar com es valora la qualitat dels productes lactis. També hi va haver un taller per als més petits, que van pintar tasses de l’IRTA i van fer caixes niu a partir de tetrabriks.

La jornada es va celebrar en el marc de la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra a la vegada a 30 països d’arreu d’Europa. És la primera vegada que el centre de Monells s’hi suma, i l’objectiu de Comunicació de l’IRTA és que activitats com aquesta es consolidin. Per part dels assistents, la valoració va ser bona. Alguns van valorar la jornada com «una oportunitat per conèixer moltes coses que enlloc t’expliquen», i consideren que «s’hauria de fer més divulgació per reconnectar la gent amb el món rural».

La major part d’activitats es van fer al recinte de l’Estació de Vacum de Monells (EVAM), una granja única a Catalunya i el sud d’Europa on es fa recerca i transferència de coneixement.