Desplegar menú lateral
08/04/2022

Torna la fira Alimentària, i l’IRTA hi participa amb tres activitats

El director general va participar en una taula rodona de presentació de l’Informe de vigilància tecnològica del sector agroalimentari, en què ha participat l’IRTA (font: IRTA)

Els temes que s’hi van tractar van ser el canvi de paradigma en les fonts de proteïna, les claus perquè Catalunya esdevingui el food valley del sud d’Europa i el projecte LOCALNUTLEG i la valorització dels llegums i la fruita seca

Amb el retorn a la normalitat, també ha tornat la fira europea de referència per al sector alimentari, Alimentaria. Va celebrar-se del 4 al 7 d’abril a la Fira de Barcelona, i l’IRTA va ser-hi present en tres esdeveniments: primer, amb una ponència a càrrec d’Anna Carabús, responsable de Desenvolupament de Negoci de l’àrea d’Indústries Alimentàries, que va parlar del canvi de paradigma en les proteïnes; més tard, una taula rodona sobre les claus perquè Catalunya pugui esdevenir el pròxim food valley d’Europa, en què va intervenir el director general, Josep Usall, vinculada a la presentació d’un informe de vigilància tecnològica del sector agroalimentari en què ha participat l’IRTA i, finalment, la presentació del projecte LOCALNUTLEG, coordinat pel programa de Postcollita de l’IRTA.

Anna Carabús durant la seva intervenció, que va versar sobre el canvi de paradigma en les proteïnes (font: IRTA)

Anna Carabús va oferir dilluns al matí la xerrada titulada «Proteïnas: cambio de paradigma» a ALIBER 2022, esdeveniment de referència en la innovació del sector alimentari. La responsable de Desenvolupament de Negoci de l’àrea d’Indústries Alimentàries va parlar del creixent interès i de les tendències del mercat per proteïnes d’origen alternatiu a la carn ―a partir de cultius com els llegums, els fongs o les microalgues i les macroalgues, a més dels insectes―, i va apuntar els productes en què està treballant l’IRTA, com és un pernil plant-based que pot llescar-se i sense oli de coco, l’extracció de leghemoglobinanòduls procedents del tramús en el projecte Lupipotech o el desenvolupament de productes innovadors a partir de microalgues en el projecte europeu ProFuture.

Catalunya, el pròxim food valley del sud d’Europa?

Catalunya compleix amb tots els requisits per ser el pròxim food valley d’Europa, i perquè sigui una realitat és clau la col·laboració entre les empreses i els centres de recerca. És la principal conclusió de la taula rodonda de presentació de l’Informe de vigilància tecnològica del sector agroalimentari. Moderada per Òscar Sala, director de The Collider, va comptar amb la participació de Joaquín Terés, director de Projectes Industrials i Sistemes del Grup Vall Companys; Josemaria Siota, director executiu del Centre d’Emprenedoria i Innovació de la IESE Business School, i Josep Usall, director general de l’IRTA. Recollim, a continuació, algunes reflexions interessants que van sorgir durant la sessió:

Josemaria Siota:

  • «El 95% de les patents estan inactives, i el 5% restant tenen un impacte del 40% en el PIB mundial; el repte és connectar la ciència excel·lent amb el mercat»
  • «A la hora de tomar decisiones, menos intuición y más datos de innovación abierta»

Terés:

  • «La nostra feina permet constatar com els productors són cada cop més conscients que és necessari innovar per aconseguir eficiència»
  • «Empreses i centres de recerca han d’unir esforços per identificar qui està qualificat per fer front als reptes que se’ns plantegen»

Usall:

  • «El sector està àvid d’innovació per transformar-se seguint criteris de benestar animal, economia circular, eficiència…; i perquè aquesta transformació sigui una realitat, empreses, coneixement i administracions han d’anar de la mà»
  • «La recerca ha d’estar orientada; és necessari estudiar els problemes i les necessitats, i la recerca els hi ha de donar resposta»

Més informació sobre l’Informe.

Com valoritzar llegums i fruita seca?

D’esquerra a dreta, Jordi Ortiz i Israel Hernández, de l’IRTA; Ivan Pascual, xef pastisser, i Íngrid Aguiló, també de l’IRTA i coordinadora del projecte LOCALNUTLEG

Finalment, el 5 d’abril va presentar-se a l’estand de Prodeca Catalunya Hub el projecte LOCALNUTLEG, coordinat per l’IRTA. Durant l’acte, la coordinadora del projecte, la investigadora del programa de Postcollita Íngrid Aguiló, va explicar la importància del cultiu local de les llegums i la fruita seca en el desenvolupament de nous productes. També hi van participar l’empresa UKOOP, una cooperativa íntegrament formada per dones que es troba a la regió d’Urla, Turquia, que va presentar els productes que desenvolupa al projecte. En acabat, l’investigador de l’IRTA Jordi Ortiz i el doctorand Israel Hernández, que realitzen la seva activitat de recerca lligada al projecte europeu,  van explicar juntament amb el xef pastisser Ivan Pascual, les possibilitats de valorització del cultiu del cigró. En aquest cas, van mostrar com a partir del cigronet de l’Anoia és possible obtenir productes per untar dolços i salats, texturitzats per elaborar snacks, gelificants per a rebosteria o aïllats proteics per elaborar anàlegs càrnics i els seus derivats mitjançat tecnologies innovadores com la impressió 3D.