Desplegar menú lateral
22/09/2022

Toledo acollirà per primera vegada la celebració dels premis Porc d’Or

El 25 de novembre s’entregaran un total de 49 premis

Els Porc d’Or estan organitzats per IRTA, amb la col·laboració de Zoetis i Interporc

S’han analitzat 841.000 truges reproductores pertanyents a 580 granges de tot el territori espanyol

El Palau de Congressos de Toledo ha estat l’escenari escollit per l’IRTA per acollir la celebració de la XXIX edició dels premis Porc d’Or. Una gala que tindrà lloc el 25 de novembre i que, per primera vegada en els seus 29 anys d’història, se celebrarà a terres castellanomanxegues.

La ramaderia porcina té un paper important en l’economia de Castella-la Manxa, especialment a Toledo, que aglutina prop del 60% de la producció porcina d’aquesta comunitat. «El nostre desig és posar en valor les diferents zones del nostre país on el sector porcí es troba present», indiquen des de l’organització dels premis. «Per això, hem triat aquesta ubicació per a aquesta edició en què recuperem la presencialitat total», afegeixen.

Els premis Porc d’Or van néixer amb el clar objectiu de premiar la professionalitat, l’esforç i la tasca extraordinària que dia rere dia es realitza des de les granges de porcí de tota la nostra geografia per garantir el futur i el progrés d´aquest sector.

Més de 840.000 truges analitzades

En aquesta XXIX edició, s’han analitzat 580 granges amb una mitjana de 1.450 truges reproductores presents a cadascuna d’elles, fet que suposa un total de 841.000 truges analitzades. Després de la minuciosa avaluació de cadascuna per part del jurat dels premis Porc d’Or, finalment han estat 108 les granges seleccionades que aglutinen les 120 nominacions.

Com a cada edició, per una banda, es premiarà les granges de porcí de capa blanca en funció dels criteris productius de Nombre de Garrins Deslletats per Truja de Baixa, Taxa de Parts i Productivitat Numèrica, en cadascuna de les cinc categories creades en funció del nombre de truges de la granja. D’aquesta manera, i tenint en compte que es lliura una estatueta d’or, una altra de plata i una tercera de bronze per a cada criteri i categoria, són un total de 45 els premis que s’atorgaran el proper 25 de novembre.

A aquests hem de sumar tres guardons més: Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació, Porc d’Or Especial a la Màxima Productivitat i Porc d’Or Especial del MAPA. Es tracta de premis especials en què es destaca, respectivament, les granges que sobresurten en aspectes específics relacionats amb la innovació, la productivitat, i la sanitat, el benestar animal i la preservació del medi ambient. A més, hi ha el Porc d’Or Especial amb Diamant, el màxim guardó, que anirà a parar a la que es consideri la millor granja de porcí de capa blanca sobre la base de la seva gestió global i maneig, així com al compliment dels principals estàndards sanitaris, zootècnics i de benestar animal.

Prop de tres dècades d’història

El 1994 l’IRTA va celebrar per primer cop els premis Porc d’Or. Des de llavors, milers de granges de porcí de capa blanca del nostre país han estat premiades. Són 29 anys en què el sector porcí ha evolucionat ràpidament i positivament, tal com es recull a les dades del BDporc.

El Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol (BDporc) és el pilar sobre el qual se sustenten els premis. Les granges que anualment opten a aquests guardons es troben adherides al BDporc. Els paràmetres de productivitat i rendiment que remeten a aquesta base de dades són les dades que s’analitzen per part del jurat per finalment determinar els nominats i premiats. Tal com es recull a les bases de la convocatòria, el període de temps considerat en l’anàlisi serà de 12 mesos complets, dels quals almenys 9 mesos correspondran a l’any en què es concedeixen els premis.

Escenari de la passada edició del 2021 a Lleida

El jurat dels premis el componen personalitats del sector porcí, tant de l’àmbit públic com del privat, que en aquesta XXIX edició són: per part de la subdirecció general de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA, José Luis Agüero, subdirector general, Pablo Bernardos, subdirector general adjunt, Jesús Salas, cap de l’àrea de porcí, i Ruth Morales, cap de servei; per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Mercè Soler, subdirectora General de Ramaderia, i Montserrat Alamós, cap de servei d’Ordenació Ramadera; per part de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor) el director Miguel Ángel Higuera; per part de l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí Selecte (ANPS), la seva secretària Adoración Llorente; els professors de Producció Animal Vicente Rodríguez (Universitat de Còrdova) i Gerardo Blanco (Universitat de Lleida); per part de Zoetis, Javier Abadías, dels serveis tècnics de la Unitat de Porcí; per part de l’IRTA, Carles Rosell, gestor de l’àrea de Producció Animal, Raquel Quintanilla, cap del programa de Genètica i millora animal, Llibertat Tusell, especialista en data management del grup BDporc, i Carles Vilalta, investigador epidemiòleg; Jordi Baliellas, veterinari del Grup de Sanejament Porcí de Lleida; María Aparicio, directora del departament de Transformació Digital a Ramaderia de PigChamp; Carmen Cía, editora de continguts de 333 i Pedro López, director de Desenvolupament de 333 Academy.

Organitzats per l’IRTA, aquests guardons a l’excel·lència en la producció porcina estan coorganitzats per l’empresa líder en salut animal Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que han acompanyat els Porc d’Or des dels inicis.

Més informació: BDporc

Etiquetes: