Desplegar menú lateral
19/05/2023

Sucs acull les VIII Jornades d’Innovació i Transferència de GENVCE, el Grup per a l’Avaluació de noves Varietats de Cultius extensius a Espanya

Autor: Nicolás Gaido

El 17 i el 18 de maig, més de 1.200 persones del sector del cereal públic i privat van assistir a les diferents activitats de les jornades, que s’han celebrat al Palau de Congressos La Llotja de Lleida i a la finca IRTA de Sucs (Lleida)

Les jornades van abordar els reptes nous en la millora genètica dels cultius extensius d’hivern, la sostenibilitat d’aquestes produccions i el seu impacte a nivell mundial amb la participació de 37 empreses

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha organitzat les VIII Jornades d’Innovació i Transferència de GENVCE (Grup per a l’Avaluació de noves Varietats de Cultius extensius a Espanya) en coordinació amb el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals, que ha aplegat més de 1.200 persones de totes les comunitats autònomes. Les jornades es van inaugurar el dimecres 17 al Palau de Congressos de Lleida, a l’edifici de la Llotja, amb la celebració del Fòrum Tècnic, on es van exposar diverses ponències i reflexions sobre els nous reptes a què s’enfronta el sector del material vegetal i l’agronomia, englobats en l’àmbit de la millora de la sostenibilitat ambiental i productiva i l’adaptació climàtica. La ponència inaugural va ser a càrrec del Dr. Hans-Joachim Braun, investigador emèrit de l’International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT), parlant sobre l’impacte dels programes de selecció i millora del blat a nivell mundial. Braun va ressaltar els principals desafiaments per a la millora del blat: l’estabilitat de rendiment, rendiment potencial, tolerància a la calor i a la sequera, ús del nitrogen, resistència durable a plagues i malalties i qualitat nutricional. També va fer referència al potencial de fer servir nous sistemes de millora molecular i biotecnologia.

Al llarg del matí i la tarda es van dur a terme presentacions d’especialistes de reconegut prestigi de diversos àmbits, com ara organismes de recerca i universitats, empreses, associacions agràries i administració, amb la presència de la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Esperanza Orellana, la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes, i el director general de l’IRTA, Josep Usall.

El dijous 18 les jornades es van traslladar al camp, en una finca de 15 ha ubicada a Sucs (Segrià), on es va gaudir d´un ampli aparador d´innovació en cultius extensius d´hivern. Al llarg de tot el dia es va poder visitar la xarxa d’assajos de GENVCE de cereal d’hivern, lleguminoses i colza, descobrir el comportament de les últimes varietats comercials, així com recórrer diverses estacions demostratives de pràctiques culturals innovadores i sostenibles, i d’agricultura de precisió. En aquest dia es va comptar amb una exposició de més de 25 carpes i parcel·les demostratives per conèixer les darreres novetats que presentaran les empreses de llavors, fitosanitaris, fertilitzants i de maquinària per al desherbatge mecànic i de precisió.

Josep Anton Betbesé, tècnic del programa de Cultius extensius sostenibles de l’IRTA, i un dels organitzadors de les jornades, celebra «ha estat una gran satisfacció acollir aquest esdeveniment a Sucs quatre anys després de les darreres jornades. Han estat dos dies intensos on productors, tècnics, investigadors i altres agents del sector de tot Espanya que s’han volgut acostar a les Jornades han pogut tenir una visió dels reptes actuals en el desenvolupament de material vegetal dels cultius extensius d’hivern associats a la sostenibilitat. A més, han pogut veure sobre el terreny el comportament de les últimes varietats i la innovació en cereals, lleguminoses i colza», presentades a 16 estacions diferents a càrrec de tècnics de totes les comunitats autònomes integrants de GENVCE i tècnics de les cooperatives del sector.

Per a l’equip de l’IRTA i de GENVCE, el balanç ha estat molt positiu, ja que s’ha creat un espai on les empreses han pogut mostrar els seus productes a agricultors i tècnics en un ambient festiu.

Després de més de 25 anys, GENVCE és una xarxa consolidada d’assajos d’avaluació varietal de post registre de referència a Espanya. Un grup de treball presidit pel subdirector general de Mitjans de Producció Agrícoles i Oficina Espanyola de Varietats Vegetals (MAPA), José Antonio Sobrino, integrat per tècnics de Centres i Instituts de Recerca de les Comunitats Autònomes responsables de la realització dels assajos de les xarxes d’experimentació de varietats d’empreses del sector privat i públic. Els instituts de les diferents comunitats autònomes que conformen GENVCE són IFAPA (Andalusia), CTA-Govern d’Aragó, CIAM (Galícia), IRIAF i ITAP (Castella la Manxa), ITACyL i ITAGRA (Castella i Lleó), IRTA (Catalunya), CICYTEX (Extremadura), IMIDRA (Madrid), ÍNTIA (Navarra) i NEIKER (País Basc).