Desplegar menú lateral
28/04/2022

S’inicia una campanya de sensibilització ciutadana per frenar la plaga del bernat marbrejat al Baix Llobregat

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és bernat_marbrejat_esbusca_insta-500x500.jpg
Imatge de la infografia de la campanya. Autoria: gemmasola.com

L’IRTA, el DACC i la Diputació de Barcelona uneixen esforços per prevenir danys als cultius del Baix Llobregat, especialment al Parc Agrari

Per a la campanya “El bernat és aquí!” s‘han elaborat materials divulgatius que estan a disposició de tota la ciutadania

Amb la col·laboració de la Diputació de Girona, també les distribuiran a les seves comarques

Amb l’arribada de la primavera i la pujada de les temperatures, el bernat marbrejat acaba la hibernació i surt dels llocs on s’havia amagat (cases i edificis) per alimentar-se i reproduir-se. Fa uns dies els experts de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) advertien que les dades meteorològiques apunten que l’estació primaveral serà més plujosa de l’habitual i, per tant, una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus de la plaga al Baix Llobregat.

Un element clau per aturar la plaga del bernat marbrejat és comptar amb la col·laboració de la ciutadania. És important eliminar tot els exemplars de bernat marbrejat que es trobin a casa durant l’inici de la primavera per evitar que surtin al camp i ataquin els cultius.

Per això, l’IRTA, la Diputació de Barcelona i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) han iniciat una campanya de sensibilització als municipis de la comarca del Baix Llobregat per informar a la població sobre com reconèixer l’insecte i què fer si se’n troba algun exemplar a casa, amb l’objectiu d’evitar o reduir els danys de la plaga als cultius del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Un nou portal amb informació i materials divulgatius

Per dur a terme la campanya s’han elaborat una infografia i un díptic. Es poden trobar a la pàgina web elbernatesaqui.cat acompanyats de més informació de la plaga, indicacions sobre com reconèixer el bernat marbrejat, així com altres fitxes tècniques elaborades pel DACC i l’IRTA.

La campanya també recorda a la ciutadania que poden ajudar als experts a construir un mapa col·laboratiu enviant fotografies geolocalitzades de bernats marbrejats al portal de ciència ciutadana Natusfera. Així, la ciutadania pot ajudar a localitzar exemplars en zones on encara no s’hi ha registrat la plaga o ajudar a veure per on s’està distribuint.