Sensors d’humitat al sòl per contribuir a gestionar els efectes del canvi climàtic en la vinya del Penedès
· Neix l’Observatori de la Sequera del Penedès, una prova pilot en què s’avaluaran eines agronòmiques per treure el màxim rendiment a l’aigua de la pluja en els cultius de secà
· A partir de les dades aportades pels sensors i informació del Servei Meteorològic de Catalunya, l’IRTA farà propostes de gestió als agricultors de les sis finques que hi participen
· La iniciativa és fruit del projecte Life CLINOMICS, que té l’objectiu d’anticipar els impactes climàtics en determinats sectors productius i incrementar-ne la resiliència i competitivitat
Un dels sectors productius més sensibles als efectes del canvi climàtic és la vinya, un cultiu molt arrelat a la cultura, la història i l’economia del país. A Catalunya, ocupa 53.000 hectàrees, que equivalen al 3% de la superfície agrícola, i genera 189 milions d’euros. A la comarca del Penedès, on tots els cultius de vinya són de secà i, per tant, depenen de l’aigua de la pluja, els recents períodes de sequera han comportat pèrdues de producció i de qualitat d’algunes varietats més sensibles. En aquestes circumstàncies, «l’única manera que la indústria vitivinícola perduri és traient el màxim rendiment a l’aigua de la pluja, que cada cop serà menys freqüent», afirma Robert Savé, coordinador de vitivinicultura a l’IRTA.
Ara per ara, el coneixement de les dinàmiques de retenció d’aigua en els sòls de cultius de secà és molt escàs. És per això que s’ha posat en marxa l’Observatori de la Sequera, una prova pilot per estudiar-les i, així, junt amb dades ambientals, poder fer recomanacions als agricultors sobre com gestionar els seus cultius. La prova pilot tindrà un any de durada i és una iniciativa de l’Observatori de la Sequera del Penedès, que es va presentar el 17 de desembre a Vilafranca del Penedès. L’Observatori és fruit d’un contracte entre l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i és un projecte de l’IRTA i l’INCAVI, amb la participació de l’Observatori de l’Ebre (CSIC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
En el marc de la prova pilot, s’han instal·lat en sis finques vitivinícoles del Penedès uns sensors, que s’han clavat a una profunditat d’entre 15 i 60 cm. Els sensors detecten la humitat del sòl i aporten informació sobre la profunditat amb què s’hi distribueix l’aigua i la rapidesa amb què ho fa. Les dades que obtenen les envien en temps real a l’Observatori de l’Ebre mitjançant la xarxa de telefonia mòbil, i es combinen amb les dades de pluviometria i evapotranspiració que registren les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya al Penedès. La informació resultant és la base d’un sistema d’informació de la sequera que, setmanalment, aportarà dades sobre les necessitats d’aigua de les vinyes del Penedès i sobre l’aigua disponible al sòl per satisfer-les.
Objectiu: un sector més resilient
A partir d’aquesta informació, l’equip de vitivinicultura de l’IRTA proporcionarà als agricultors propostes agronòmiques per aconseguir que el sòl retingui més aigua, com per exemple llaurar, treure raïm, podar la vinya o no podar-la en verd, o deixar o no la coberta vegetal sobre el terreny. «D’estratègies, n’hi ha moltes, i cada agricultor se les ha de fer seves perquè és qui coneix el seu sòl i l’explotació que en vol fer», explica Felicidad de Herralde, investigadora de l’IRTA en l’àmbit de la vitivinicultura. Sigui com sigui, afegeix, «conèixer les actuacions que duen a terme els agricultors ens permetrà avaluar com aquestes afecten la quantitat d’aigua del sòl».
En el cas que la prova pilot es desenvolupi amb èxit, la metodologia podria estendre’s a altres denominacions d’origen de vinya de secà, com les DO Priorat, Montsant, Penedès, Tarragona, Alella o Pla de Bages.
Els mesos de juny i juliol de 2019, va posar-se en marxa una prova pilot similar, l’Observatori de la Sequera de la Terra Alta, però en aquest cas en finques tant de regadiu com de secà. Tant l’observatori del Penedès com el de la Terra Alta són proves pilot del projecte d’adaptació al canvi climàtic Life CLINOMICS. El projecte, que acaba aquest 2019, té els objectius de disminuir la vulnerabilitat al canvi climàtic de determinats sectors productius, anticipar-se als impactes climàtics i augmentar la seva resiliència, fer-los més competitius i afavorir l’ocupació. El projecte s’ha centrat en tres territoris ―Terres de l’Ebre, Alt Penedès i Parc Natural del Montseny― i quatre sectors socioeconòmics ―turisme, pesca, agricultura i forestal.