Desplegar menú lateral
30/06/2023

Segòvia rep de nou el màxim guardó dels premis Porc d’Or Ibèric

La granja Hermanos Sanz Berzal S.L. s’ha emportat el premi especial amb Diamant. El premi especial a la Sostenibilitat ha recaigut en una granja de Valladolid i el de la Màxima Productivitat en una explotació salmantina.

Les granges de Castella i Lleó han sumat 20 estatuetes i 7 les d’Extremadura.

L’IRTA organitza aquests premis amb la col·laboració de CEVA Salud Animal i ASICI, i compta amb el suport destacat de Farm Faes, IFR, Rotecna, OPP Group i Banasegur.

Un any més, el sector porcí ibèric espanyol es vesteix gala per reconèixer i premiar els millors professionals als premis Porc d’Or Ibèric 2023.

Prop de 400 membres del sector, entre ramaders, veterinaris i tècnics, així com representants de l’administració i de les principals associacions sectorials, s’han reunit la nit del 30 de juny del 2023 a l’Hotel Granada Palace, a Cájar (Granada), per conèixer les millors granges de porcí ibèric d´Espanya. Un total de 19 explotacions de tres comunitats autònomes han estat les premiades.

En aquesta celebració, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), juntament amb CEVA Salud Animal i la Interprofessional del porc ibèric (ASICI), ha lliurat els 31 premis Porc d’Or Ibèric 2023 a l’excel·lència en producció porcina ibèrica.

Andalusia i Castella i Lleó s’emporten els premis especials

La principal protagonista de la nit ha estat la granja Hermanos Sanz Berzal S.L., que s’ha alçat amb el màxim guardó entre totes les categories: el Porc d’Or Ibèric Especial amb Diamant. Aquesta explotació, situada a Languilla (Segòvia), pertany a l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys.

El Premi Especial a la Màxima Productivitat, amb 20,5 garrins deslletats per truja ibèrica productiva i any, ha recaigut també en una granja de Castella i Lleó: Granja Arauzo, a Aldeaseca de la Frontera, Salamanca, de l’empresa Ibéricos de Arauzo 2004 S.L.

En sanitat, benestar animal i medi ambient s’ha reconegut la granja La Mejorada, de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys, amb el Premi Especial a la Sostenibilitat que atorga el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

I l’últim dels premis especials, el de la Producció a l’Aire Lliure, en la seva tercera edició, ha tornat a parar a Còrdova, en aquesta ocasió a la finca Bonalejo, de l’empresa Covap, ubicada a Villanueva de Córdoba.

Castella i Lleó i Extremadura es reparteixen els premis restants

A més dels quatre premis especials, s’atorguen un total de 27 estatuetes d’or, plata i bronze, atenent els criteris tècnics de Longevitat, Nascuts Vius i Taxa de Parts, per a cadascuna de les tres categories que classifiquen les granges en funció del seu cens.

Així, dotze granges de Castella i Lleó han obtingut 20 estatuetes (vuit ors, sis plates i sis bronzes): Dotze (cinc ors, quatre plates i tres bronzes) han estat per a set granges de Valladolid; cinc (dos ors, una plata i dos bronzes) per a quatre granges segovianes; i tres (un or, una plata i un bronze) per a dues granges de Salamanca. En el cas d’Extremadura, cinc granges pacenses i una cacerera s’han endut set premis (un or, tres plates i tres bronzes).

La gran celebració del porcí ibèric

Els premis Porc d’Or reconeixen l’esforç, dedicació i passió del sector porcí espanyol, i a més serveixen com a punt de trobada per als seus professionals. Al sopar de gala d’aquesta nit hi han assistit representants de l’administració i de les principals associacions sectorials.

La 7a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric ha comptat amb la presència de la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Esperanza Orellana; la regidora de Comerç, Consum i Salut de l’Ajuntament de Granada, Elisa Campoy; el president de l´Associació Interprofessional del Porc Ibèric, Raúl García; el director de la Unitat de Porcí de CEVA Salud Animal, Rafael Pedrazuela i el director general de l’IRTA, Josep Usall

Organitzats per l’IRTA amb el suport de CEVA Salut Animal i ASICI

Els Premis Porc d’Or reconeixen la tasca del sector gràcies a les dades recollides per la plataforma BDporc, desenvolupada i gestionada per l´IRTA. Des dels anys 90, la base de dades del BDporc proporciona a totes les empreses adherides resultats i informació de referència per a la presa de decisions, i proporciona a les administracions i associacions sectorials informació sobre dades tecnicoproductives del sector porcí.

La 7a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric no hagués estat possible sense la bona feina dels ramaders de porcí ibèric, i sense l’estreta col·laboració de l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI) i de CEVA Salud Animal, socis de l’IRTA en l’organització d’aquests premis. Aquest any, a més, el certamen ha comptat amb el suport destacat de Farm Faes, Rotecna, IFR Group, Banasegur i OPP Group, juntament amb altres empreses del sector que han participat com a patrocinadores i col·laboradores.