Desplegar menú lateral
26/04/2019

Salamanca seu de la 3ª edició dels Premis Porc d’Or Ibèric

  • El proper 7 de juny, la ciutat de Salamanca acollirà la celebració de la III edició dels premis Porc d’Or Ibèric a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica.
  • Més de 50.000 reproductores ibèriques i 70 explotacions han estat analitzades.
  • Organitzats per l’IRTA, amb el suport de Zoetis, ASICI, la Junta de Castilla y León – Tierra de Sabor i l’Ajuntament de Salamanca.

L’IRTA, amb la col·laboració de l’empresa Zoetis, ha posat en marxa la tercera edició dels premis Porc d’Or Ibèric, guardons que valoren la professionalitat i els resultats productius dels ramaders i empreses productores de porcí ibèric d’Espanya. Aquest any la ciutat de Salamanca acollirà el proper 7 de juny la celebració de la tercera gala Porc d’Or Ibèric en la qual es lliuraran un total de 30 premis per reconèixer les millors granges de porcí ibèric del nostre país, sent la Junta de Castilla y León-Tierra de Sabor, i l’Ajuntament de Salamanca, coorganitzadors locals d’aquesta nova edició. A més, per tercer any consecutiu, ASICI, l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric, impulsa també l’organització d’aquests prestigiosos guardons.

El passat 9 d’abril el jurat dels premis Porc d’Or es va reunir a Madrid, a la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) per seleccionar les 54 nominacions i triar els 30 premiats.

Aquesta edició presenta una novetat respecte a les anteriors, ja que el criteri tècnic de Productivitat Numèrica ha estat substituït pel de Longevitat (Garrins Deslletats per Truja de Baixa – LDTB-). Criteri que també s’avalua i es premia en els premis homòlegs de capa blanca. Aquest índex reflecteix la relació entre el benestar de la truja i el bon maneig, amb la producció d’aquesta al llarg de tota la seva vida productiva i la seva rendibilitat. S’ha de tenir en compte també en aquest índex l’equilibri de l’estructura censal de la granja.

Els guardons Porc d’Or Ibèric tenen la seva base en el Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol Ibèric (BDporc-i), un sistema amb l’objectiu de proporcionar informació de referència a les empreses adherides com a element d’ajuda a la presa de decisions, disposar de dades i referències tècnico-econòmiques per a l’obtenció d’estadístiques precises, i generar un banc de dades fiable que possibiliti la realització d’investigacions destinades al sector ibèric. El BDporc-i compta amb la col·laboració del MAPA i l’Asociación Nacional de Productores de Ganado Porcino (ANPROGAPOR). Per a aquesta tercera edició, el BDporc-i ha analitzat més de 50.000 reproductores i 70 explotacions porcines ibèriques repartides pel territori nacional.

Bases dels premis Porc d’Or Ibèric

Els premis Porc d’Or Ibèric es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc-i, atenent als criteris de Nascuts Vius (NV), nombre mitjà de garrins nascuts vius per ventrada; Taxa de Parts (TP), del total de cobriments corresponents a cicles finalitzats en el període analitzat, el percentatge d’elles que ha donat lloc a part (un excel·lent indicador del maneig reproductiu i productiu de l’explotació); i Longevitat o Garrins Deslletats per Truja de Baixa (LDTB), quantitat total de garrins que una truja ha deslletat al llarg de tota la seva vida productiva (un dels principals indicadors de l’eficiència productiva d’una granja de reproductores). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l’explotació: 1a categoria de 10-375 reproductores ibèriques, 2a de 376 a 900 reproductores ibèriques, i 3a més de 901 reproductores ibèriques.

D’aquesta manera, sis granges són nominades en cada criteri tècnic i categoria, i s’atorga una estatueta d’or, plata i bronze (per al primer, segon i tercer classificat, respectivament) per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i LDTB ), en cada categoria (1a, 2a i 3a). El que resulta en un total de 54 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d’Or Ibèric.

A aquests 27 guardons cal afegir tres premis especials: premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant, per a l’explotació que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d’Or Ibèric del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i el premi Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat Numèrica.

La deliberació dels premis és duta a terme per un jurat compost per persones de reconegut prestigi en el sector i el lliurament de premis és pública i s’efectua en el curs d’un acte públic, mitjançant una gala institucional convocada per a tal fi, que aquest any tindrà lloc a Salamanca el dia 7 de juny.

Etiquetes: