Desplegar menú lateral
19/11/2020

Publicat el primer informe MedECC, que avalua els impactes del canvi climàtic a la conca Mediterrània

Es pot consultar online, i inclou recomanacions i mesures dirigides especialment als responsables polítics

Investigadors de l’IRTA han col·laborat en aquest informe de MedECC, una xarxa d’experts mediterranis en canvi climàtic i mediambiental

Aquesta setmana s’ha publicat el primer informe MedECC d’avaluació sobre el Mediterrani, que amb el títol “Climate and Environmental Change in the Mediterranean Basin – Current Situation and Risks for the Future” agrupa el treball independent i desinteressat de gairebé 190 científics de 25 països. En aquest informe s’avaluen els millors coneixements científics disponibles sobre el canvi climàtic i ambiental, així com els riscos relacionats amb la conca de la Mediterrània. L’objectiu és posar-los a disposició dels agents polítics i socials, així com de tots els ciutadans i ciutadanes.

Per part de l’IRTA hi han col·laborat com a autors els investigadors Robert Savé i Luis Asín. Robert Savé, del programa de Fructicultura, com a coordinador del capítol d’alimentació i autor del capítol sobre l’aigua (3.1). I Luis Asín, cap del programa, al capítol sobre Alimentació (3.2). A més, un altre dels autors principals al capítol d’alimentació ha estat Nuno Caiola, investigador IRTA del programa d’Aigües marines i continentals de 2005 a 2020.

Els autors destaquen la importància de les dades d’aquest informe i la seva especial urgència, ja que com afirma el Dr. Robert Savé: «El canvi climàtic ja és una realitat, i ara el que tenim és una gran emergència climàtica. Afectarà a tot, però molt especialment al sector de la producció alimentària, el primer pas d’una bona salut física, mental i social”».

Podeu consultar l’informe sencer (en anglès) a través d’aquest enllaç:
FIRST MEDITERRANEAN ASSESSMENT REPORT (MAR1)

Portada de l'informe MedECC

Recomanacions i mesures per als problemes actuals i els reptes de futur

En aquest informe es destaquen diverses problemàtiques de la situació actual als agrosistemes de la conca del Mediterrani, així com els riscos de futur previstos:

L’aigua, un bé escàs, encara ho serà més al Mediterrani, que ja a més del canvi climàtic, pateix els conflictes entre els diferents sectors que en necessiten. Una gestió més intel·ligent de l’aigua, amb una millora de l’ús, l’estalvi i el reaprofitament podria ajudar a pal·liar aquest problema. Al document s’inclou la recomanació de diverses mesures tècniques, administratives, econòmiques i socials per a augmentar l’eficiència en l’ús de l’aigua, en particular als sectors del turisme i l’alimentació.

D’altra banda, la producció alimentària en general ja s’està veient afectada per una sèrie d’elements adversos, com unes condicions climàtiques més càlides i seques, amb esdeveniments extrems més freqüents, la salinització dels sòls, l’aparició de nous patògens… si no es produeix una adaptació a les noves condicions, s’espera una important reducció dels rendiments de les collites futures i pèrdues en els sectors agrícola, ramader i pesquer. Les pèrdues de rendiment previstes podrien reduir-se amb estratègies d’adaptació específiques, com la diversificació dels cultius, l’adaptació del calendari de cultius o l’ús de noves varietats adaptades a l’evolució de les condicions climàtiques, races i sistemes ramaders més eficients, noves estratègies pesqueres… Però l’agricultura pot ser a més un aliat per a la mitigació dels gasos d’efecte hivernacle, amb conceptes com el segrest de carboni al sòl, estructures llenyoses perennes o una millor gestió i valorització dels residus i subproductes derivats de la producció agroalimentària.

Els autors de l’estudi formen part de MedECC, una xarxa independent d’experts mediterranis en canvi climàtic i mediambiental. Fundada en 2015, té l’objectiu de difondre la recerca en curs sobre aquesta problemàtica, així com les seves causes, conseqüències i possibles accions, tan als responsables polítics com a la societat. La xarxa MedECC inclou a més de 600 científics de 35 països.

Dades bibliogràfiques de l’informe:
MedECC (2020) Climate and Environmental Change in the Mediterranean Basin – Current Situation and Risks for the Future. First Mediterranean Assessment Report [Cramer, W., Guiot, J., Marini, K. (eds.)] Union for the Mediterranean, Plan Bleu, UNEP/MAP, Marseille, France, 600pp, in press