Desplegar menú lateral
15/10/2021

Prop de 150 granges de porcí es disputen els Premis Porc d’or 2021

Les 130 nominacions dels Porc d’Or de capa blanca s’han repartit entre 101 granges

Per la seva part, 41 granges de porcí ibèric aglutinen les 65 nominacions als Porc d’Or ibèric

Els guardonats s’anunciaran a les gales d’entrega dels premis Porc d’Or, que se celebraran de forma presencial i es retransmetran en streaming: el 19 de novembre a Sevilla, en el cas de la V edició dels Porc d’Or Ibèric; i el 26 de novembre, a Lleida, en la XXVIII gala dels Porc d’Or de capa blanca

L’IRTA ha anunciat les granges de porcí que opten aquest any als premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina. Un total de 142 granges acumulen 195 nominacions i opten a 79 premis. En el cas de la XXVIII edició dels premis Porc d’Or de capa blanca, la gala dels quals se celebrarà el pròxim 26 de novembre a Lleida, 101 granges acumulen 130 nominacions. Per la seva part, en la V edició dels premis Porc d’Or ibèric, que tindran lloc a Sevilla el 19 de novembre, s’han seleccionat 41 granges que aglutinen un total de 65 nominacions. Tant una gala com l’altra es retransmetran també en streaming.

XXVIII edició Porc d’Or de capa blanca: 101 granges nominades

En el cas del sector porcí de capa blanca, són 96 les granges nominades als premis Porc d’Or en funció dels criteris productius de longevitat (garrins deslletats per truja de baixa, LDCB), productivitat numèrica i taxa de parts. En primera posició en la classificació de nominats hi ha l’Aragó, amb 46 nominacions i 38 granges: 25 granges d’Osca sumen trenta nominacions, i tretze granges de Saragossa aglutinen 16 nominacions. A continuació, Catalunya acumula 32 nominacions per 25 granges: 22 nominacions van a parar a 16 granges de Barcelona; 8 es queden a Lleida (7 granges); i 2 granges de Girona sumen 2 nominacions més al còmput global. En tercera posició, Galícia compta amb la representació de 12 granges que reben 16 nominacions: 12 per 8 granges d’Ourense, 3 per 3 granges de La Corunya, i una per una granja de Pontevedra.

Castella i Lleó, a la quarta posició, reben 12 nominacions per 8 granges de la comunitat: 4 nominacions a Segòvia (3 granges); 3 nominacions a Zamora (una granja), 2 nominacions a Burgos (2 granges), 2 nominacions a Sòria (una granja) i una nominació a Salamanca. La segueix Navarra, amb 11 nominacions i 10 granges; i tanca el rànquing Andalusia, amb 2 nominacions per una granja cordovesa, i Castella La Manxa (Toledo) i La Rioja amb una nominació cadascuna.

A més de les estatuetes d’or, plata i bronze que s’entreguen per cada criteri (LDCB, PN, TS) en cadascuna de les cinc categories (45 guardons en total), també s’atorguen 3 premis especials: premi Porc d’Or Especial amb Diamant, premi Porc d’Or Especials del MAPA i el premi Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació. En el cas del Diamant, el màxim guardó en els Porc d’Or, aquest any se’l disputen dues granges aragoneses, una catalana i una altra gallega: la granja Valfarta, de l’empresa Cooperativa d’Ivars d’Urgell, i Granja Salallong, de l’empresa Joaquim Rovira Baucells; i la granja Gulfar, de Coren, a Ourense. El premi especial del MAPA, a la sanitat, benestar animal i medi ambient, es queda a Aragó, en pertànyer totes les granges nominades a aquesta comunitat: Granja La Almenara, de Inga Food, a Saragossa; la granja de Terol Cañalafuente, de l’empresa Portesa; i la granja Artasona, de Vall Companys Grup, i la granja Pinosa, de Cincaporc, ambdues localitzades a Osca. Per últim, una granja de Terol, Granja Pellicer, de l’empresa Vall Companys Grup, opta al premi Porc d’Orc Especials Zoetis a la innovació.

En total són 130 nominacions (121 nominacions a la categoria general; i 9 a la categoria de premis especials), i 101 granges opten als 48 guardons (45 estatuetes d’or, plata i bronze; i 3 premis especials).

V edició Porc d’Or ibèric: 41 granges nominades

En el cas del sector ibèric, són 33 les granges nominades als premis Porc d’Or en funció dels criteris productius de longevitat (garrins deslletats per truja de baixa, LDCB), nascuts vius i taxa de parts. Castella i Lleó, Extremadura i Andalusia es reparteixen les nominacions. La primera comunitat en la classificació és Castella i Lleó, amb 28 nominacions per 14 granges: 15 a Valladolid, 7 a Segòvia, 3 a Salamanca, 2 a Sòria i una a Burgos. Extremadura, en segona posició, suma 23 nominacions (16 granges): 21 a Badajoz i 2 a Càceres. Per últim, Andalusia rep 3 nominacions per granges de Còrdova, Màlaga i Jaén.

En el cas de l’ibèric també s’atorguen 3 premis especials: premis Porc d’Or Ibèric Especial amb Diamant, premi Porc d’Or Ibèric especial del MAPA, i premi Porc d’Or Ibèric Especial Zoetis a la innovació. A més, aquest any, com a novetat, s’incorpora un quart premi: el Porc d’Or Ibèric Especial a la producció a l’aire lliure, dirigit a totes aquelles explotacions ibèriques amb sortida a l’aire lliure dels animals. En el cas del Diamant, anirà a parar a Castella i Lleó, perquè se’l disputen dues granges val·lisoletanes (Granja La Mejorada, de Agrocesa – Vall Companys Grup, i la granja Ibéricos Valcorba, de Icpor Soria S.L.) i una granja segoviana (Covel Boceguillas, de Agrocesa – Vall Companys Grup). El Porc d’Or del Ministeri opten: la granja Ternavi, de Ibéricos de Arauzo 2004 S.L., a Càceres; la granja granadina Fuente de la Higuera, de l’empresa Nugasur S.L.; i la granja de Salamanca Los Valhondos, de l’empresa Agropecuaria Beher S.L.U. Al nou premi a la producció a l’aire lliure estan nominades tres granges de Còrdova (Las Rozuelas del Valle S.L, María José Díaz Buenestado i la Fuente del Perro, totes elles de l’empresa Covap) i una de Badajoz (granja La Risca de Badajoz, de l’empresa Señorío de Montanera). Per últim, una granja de Toledo està nominada al Porc d’Or Ibèric Especial Zoetis a la innovació: Deheson del Encinar, de l’empresa Sánchez Romero Carvajal.

En total són 65 nominacions (54 nominacions en la categoria general; i 11 a la categoria de premis especials) i 41 granges que opten als 31 guardons (27 estatuetes d’or, plata i bronze; i 4 premis especials).

Organitzats per l’IRTA amb el suport de Zoetis, Interporc i Asici

Els premis Porc d’Or tenen la seva base en el BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol, eina gestionada per l’IRTA. Durant aquests 28 anys, en el cas dels Porc d’Or de capa blanca, i cinc anys en el cas de l’edició dirigida al sector ibèric, els premis han comptat amb el suport com a coorganitzador de l’empresa líder en salut animal Zoetis, que ha acompanyat la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) i l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (Asici), i moltes altres empreses del sector com a patrocinadors i col·laboradors.

Són centenars les empreses i granges de porcí que, en tots aquests anys, han estat reconegudes amb aquests guardons per la seva professionalitat, esforç i tasca essencial.

Etiquetes: