Desplegar menú lateral
19/04/2018

Promoure la biodiversitat beneficia la producció sostenible de l’arròs

Lliris grocs.

Investigadors d’IRTA, amb la col·laboració de Kellogg i Ebro Foods, analitzen diferents mesures per augmentar la biodiversitat i beneficiar la producció d’arròs i la seva sostenibilitat al Delta de l’Ebre

Les mesures més eficaces per afavorir la biodiversitat són la plantació de lliris grocs al canal de drenatge i la instal·lació de nius de ratpenats per millorar el control de plagues de forma natural

Gràcies a la col·laboració de Kellogg i Ebro Foods amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), s’ha estudiat la gestió de la biodiversitat en benefici del cultiu de l’arròs i la seva sostenibilitat al Delta de l’Ebre.

L’objectiu principal de l’estudi ha estat analitzar les oportunitats d’implementar mesures que afavoreixin la biodiversitat i que podrien ser beneficioses pel conreu de l’arròs i la seva sostenibilitat. La biodiversitat és la varietat de vida al nostre planeta i la seva correcta gestió facilita la posada en marxa de polítiques i accions que afavoreixin la protecció del nostre entorn.

L’estudi, desenvolupant durant l’any 2017, conclou que les mesures millor valorades per la comunitat agrícola i més eficaces per afavorir la biodiversitat van ser algunes de les promogudes pel programa d’agricultura sostenible Origins® de Kellogg i aplicades pels agricultors del Delta de l’Ebre en els darrers anys: plantar lliris grocs per mantenir l’estabilitat dels canals de drenatge i augmentar la població de ratpenats mitjançant la instal·lació de nius per millorar el control de plagues.

Plantar lliris grocs

El manteniment d’una xarxa de drenatge eficient per gestionar l’aigua és un dels principals interessos en la producció d’arròs i una de les majors limitacions és la presència del cranc vermell americà. Aquesta espècie invasora construeix galeries subterrànies que impedeixen el control del nivell de l’aigua i afavoreixen el col·lapse d’algunes infraestructures. Plantar lliris grocs (Iris pseudacorus), que creen amb les seves arrels una xarxa que impedeix que el cranc construeixi les seves galeries, ajuda a mantenir l’estabilitat dels canals de drenatge.

Instal·lació de nius de ratpenats

Les larves del cuc de l’arròs (Chilo suppressalis) perforen les canyes d’arròs per alimentar-se dels teixits interns de la planta, produint danys importants.  La instal·lació de nius facilita el creixement de les poblacions dels seus predadors, especialment ratpenats, controlant la plaga de forma natural.

Noves mesures

A més de les mesures ja implantades, IRTA recomana noves mesures basades en l’acceptació inicial dels agricultors i els experts. Aquestes consisteixen a afavorir els hàbitats adequats per les libèl·lules per controlar les plagues de quironòmids; conrear Hippuris vulgaris, una planta silvestre amb propietats insecticides i fungicides que ajuda a combatre fongs, pugons i aranyes roges; i la instal·lació de nius i perxes per tal que proliferin les aus rapaces diürnes i nocturnes que ajuden a controlar la presència de rosegadors i altres aus silvestres.

Els investigadors d’IRTA han realitzat aquesta anàlisi en col·laboració activa amb els agricultors, tècnics del sector i experts mediambientals per identificar quines són les mesures de protecció de la biodiversitat dels camps d’arròs que alhora ajuden els agricultors, tenint en compte criteris agrícoles, ambientals, econòmics i socials.

Segons Carles Ibáñez, Doctor en Biologia i investigador d’Ecosistemes Aquàtics d’IRTA, que ha participat en aquest estudi, “el treball realitzar permet establir un pla orientat a impulsar la biodiversitat incloent mesures agronòmiques i de gestió de l’hàbitat específiques, que s’implementaran de manera experimental en col·laboració entre agricultors i investigadors”.

Els agricultors que han participat en l’estudi també formen part del programa d’agricultura sostenible Origins® de Kellogg. El 2017 ha estat el cinquè any consecutiu d’aplicació del programa i s’ha aconseguit un increment del rendiment mitjà de les parcel·les participants d’un 6,5% respecte al rendiment mitjà de la zona arrossera del Delta de l’Ebre, que se suma a increments de fins al 19% en els anys anteriors[1]. Des de fa dècades, Kellogg utilitza arròs produït a Espanya com a matèria primera per a l’elaboració de cereals per esmorzar, entre altres Choco Krispies i Special K, que s’elaboren a la seva planta situada a Valls (Tarragona) i des de la que s’exporten a més de 20 països.

Per Ebro Foods, líder mundial en el sector de l’arròs i un dels proveïdors d’ingredients de Kellogg, aquest projecte s’emmarca en el compromís amb la sostenibilitat de la seva cadena de subministrament, ja que el Delta de l’Ebre exerceix un paper important en la política de proveïment d’arròs del Grup a Espanya. Els resultats d’aquest estudi permetran la posada en marxa de nous paràmetres i tècniques de conreu que incrementaran la sostenibilitat de l’arròs produït al Delta i contribuiran a la preservació de la biodiversitat en aquesta àrea geogràfica.

 

Sobre Ebro Foods – Ebro és el primer Grup del sector de l’alimentació a Espanya per facturació, beneficis, capitalització borsària i presència internacional. Ebro és líder mundial en el sector de l’arròs i segon grup mundial en el sector de la pasta. Compta amb marques líders en cadascun d’aquests sectors, entre elles: Panzani®, Ronzoni®, Skinner®, Healthy Harvest®, American Beauty®, San Giorgio®, Catelli®, Lancia®, No Yolks®, Wacky Mac®, Olivieri® i Garofalo®, Santa Lucia®, Russo de Cicciano® i Roland Monterrat® en pastes i salses; Mahatma®, Sucess®, Carolina®, Minute Rice®, RiceSelect®, Lustucru Selection®, Taureau Ailé®, Oryza®, Bosto®, Reis-Fit®, Riceland®, Danrice®, Risella®, Abu Bint®, Blue Ribbon®, Adolphus®, Comet®, Lassie®, Saludaes®, SOS®, Brillante®, La Cigala®, Sundari® i La Fallera® en el sector de l’arròs; Celnat® i Vegetalia®, en l’àmbit de l’alimentació ecològica, Santa Rita® en el dels ingredients dalt valor afegit i Geovita® en el dels llegums, grans de cocció rapida i altres ingredients saludables.

Segueix-nos a Twitter @GrupoEbro, Facebook Grupo Ebro, Sentirse Bien Se Nota i al blog corporatiu www.sentirsebiensenota.com.

Sobre Kellogg – A Kellog Company (NYSE: K) ens esforcem per oferir aliments que les persones adorin. Això inclou les nostres estimades marques Kellogg’s®, Special K®, Pringles®, All-Bran®, Choco Krispies®, Rice Krispies® i Corn Flakes de Kellogg’s®, entre d’altres, que nodreixen les famílies perquè puguin créixer i prosperar. Amb unes vendes globals el 2017 de 13.000 milions de dòlars i més de 1.600 aliments, Kellogg és la companyia líder mundial en producció de cereals d’esmorzar, la segona en producció de galetes i snacks i una de les principals productores d’aliments congelats a Nord Amèrica. I, com són una companyia amb cor i anima, ens hem compromès a crear 3 mil milions de Better Days fins al 2025 a través de la nostra iniciativa global Breakfasts for Better Days™.

Per saber més sobre Kellogg visita les webs corporatives www.kelloggcompany.com,  www.kellogg.es o segueix-nos a Twitter @KelloggCompany, YouTube i el blog corporatiu Social K.

[1] L’increment del rendiment mitjà de les parcel·les participants en el programa Origins de Kellogg respecte del rendiment mitjà de la zona arrossera del Delta de l’Ebre ha estat d’un 12% al 2013, 13% al 2014, 19% al 2015, 5,2% al 2016 i 6,5% al 2017.