Desplegar menú lateral
20/06/2019

Presentem el sistema CLEANLEACH a VIRIDALIA

L’IRTA ha estat present aquest any a VIRIDALIA (del 5 al 7 de juny), l’esdeveniment organitzat des de l’Associació d’Agricultors Viveristes de Barcelona que permet conèixer de primera mà la feina que fan les empreses productores de planter de la zona del Maresme, així com les novetats i tendències per les properes temporades. Hi van participar els/les investigadors/es Marc Viñas, Assumpció Anton i Rafi Càceres, del Programa de Gestió Integral de Residus Orgànics.

El nostre objectiu principal va ser la presa de contacte amb el sector viverístic ornamental i d’altres relacionats per tal de difondre el sistema CLEANLEACH. Aquest sistema desenvolupat a l’IRTA disposa d’una rèplica a escala real a Vivers Sala Graupera (Sant Andreu de Llavaneres), on precisament l’IRTA hi disposava d’un estand.

En l’actualitat, el grup de treball d’aquest programa hi està realitzant tasques experimentals i demostratives en un dels elements del sistema CLEANLEACH: els aiguamolls construïts. Els aiguamolls permeten el tractament dels lixiviats (aigües sobrants del reg dels vivers), eliminant els nitrats que contenen, i que contaminarien els aqüífers si no fossin eliminats.

Per primera vegada s’estan emprant el que s’anomenen “fonts carbonades” sòlides (a base de pellets de fusta) per a l’estimulació d’aquest procés natural de depuració  dels efluents sobrants (desnitrificació). El projecte de demostració (Estratègies per a l’eliminació de nitrats en sistemes d’aiguamolls artificials: tractament de lixiviats generats en vivers emprant una font carbonada sòlida) està finançat a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.