Premi Catalunya Impacta per a una eina d’optimització del reg desenvolupada per l’IRTA
L’eina Giroreg permet reduir fins a un 30% el consum d’aigua i d’energia i obtenir pomes de més qualitat
El guardó reconeix les millors iniciatives de transformació econòmica i social a través de la tecnologia
La IGP Poma de Girona ha estat reconeguda per la iniciativa Giroreg amb un premi Catalunya Impacta, que atorga el Cercle Tecnològic i que dona visibilitat a les millors iniciatives de transformació econòmica i social a través de la tecnologia. Desenvolupada per l’IRTA, l’eina Giroreg permet reduir fins a un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors per regar, i ajuda a aconseguir arbres més equilibrats i fruita de més qualitat. Per desenvolupar-la, l’IRTA ha comptat amb la col·laboració de les empreses de Poma de Girona i amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el PECT «Girona, regió sensible a l’aigua».
Com funciona Giroreg? Marc Jabardo, tècnic de l’IRTA a Mas Badia, ens ho explica: «És, d’entrada, una eina de recomanació de reg que aporta informació meteorològica amb una previsió de set dies vista, de manera que podem tenir en compte si s’esperen precipitacions i si cal ajustar l’ús de l’aigua. I d’altra banda, també ens permet obtenir la informació de la humitat al sòl de manera instantània.»
El sistema controla un total de 150 punts amb uns 600 sensors per conèixer la humitat del sòl distribuïts en les 1.800 hectàrees de la denominació d’origen Poma de Girona. Les recomanacions es poden consultar amb detall en la plataforma Watercrop, compatible amb smartphones i ordinadors. L’agricultor pot entrar-hi i veure quin és l’estat de les sondes, consultar les gràfiques, donar d’alta més dispositius, i rebre cada dia en el seu correu electrònic les recomanacions de reg.
Cèsar Saiz, tècnic de Poma de Girona-Costa Brava, parla del canvi que suposa una eina com Giroreg: «Abans, quan regàvem sense sensors d’aigua de reg, es feia una mica a ull, mirant que els arbres es comportessin bé, però ens faltava veure allò que passa sota terra, allà on hi ha les arrels. Ara podem veure el que està passant realment a sota del terra, i això canvia totalment el panorama.»
En aquest vídeo del Cercle Tecnològic podreu conèixer l’eina amb més detall:
La IGP Poma de Girona, un model d’innovació arrelat al territori
«Poma de Girona ha estat sempre oberta a compartir amb altres institucions aquesta i altres experiències. Les 80 famílies que en formem part estem abordant un repte tecnològic, com és en aquest cas la gestió del reg, amb l’ajuda del nostre soci tecnològic, l’IRTA. Ens està anant bé i ens dona força per poder seguir encarant altres reptes» explica Jaume Armengol, president de la IGP Poma de Girona.
La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions de Poma de Girona gaudeixin d’un clima privilegiat. Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP), una denominació de qualitat regulada per la Unió Europea que identifica un producte alimentari de qualitat vinculat de forma especial a un territori determinat. En aquest cas, la IGP agrupa tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). Compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.700 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques gironines del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.
Podeu consultar la resta de premiats aquí: Els Catalunya Impacta premien els millors projectes de transformació del país