Participem un any més a la Nit Europea de la Recerca
El Fruitcentre va realitzar cinc activitats i una investigadora del CReSA va fer una xerrada al CosmoCaixa
El passat divendres 24 de setembre es va celebrar la Nit Europea de la Recerca. És un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. Té l’objectiu d’apropar la recerca i la innovació de manera planera i divertida a la ciutadania. La Universitat de Lleida (UdL), des del grup de recerca GREiA, coordina les activitats que es realitzen als centres de recerca i universitats de Lleida.
El Fruitcentre va rebre prop de 60 persones que es van distribuir en les cinc activitats, organitzades en diferents torns durant la mateixa tarda. La jornada va començar amb una xerrada virtual i un vídeo explicatiu des del camp, a càrrec de Dolors Bosch, en què explicava com funcionen les trampes atraients d’insectes.
Tot seguit, va ser el torn del taller d’higiene de mans i mascaretes, a càrrec del Jordi Ortiz, la Maribel Abadias i la Marina Anguera. Els participants van poder comprovar que els microorganismes són molt difícils d’eliminar i que cal rentar-se bé les mans per assegurar una bona higiene. El més impactant va ser veure què hi ha a les superfícies dels mòbils, els cabells i el teclat de l’ordinador, i tot el que pot portar la nostra mascareta si la reutilitzem després d’haver-la dut un dia sencer. Els participants es van endur les plaques de Petri a casa per veure els resultats dels bacteris que hi creixeran al cap d’uns dies.
En un altre taller, la Francisca Carrasco i en Jordi Oliver van ensenyar com estudien la fotosíntesi de les plantes i com fan simulacions per veure què passarà amb el canvi climàtic, regulant la quantitat de CO2 de l’atmosfera amb un aparell.
En Jordi Safont, responsable del centre, va fer una visita guiada pel Fruitcentre. Van poder veure les diferents sales de treball, laboratoris, la planta pilot de IV i V gamma i les cambres frigorífiques.
L’Estanis Torres i la Georgina Alins van explicar què és la tecnologia NIR i la visualització d’imatge, que serveixen per classificar la fruita segons la seva qualitat i estat de maduresa. També van poder fer un experiment decorant pomes per demostrar la capacitat de classificació de la calibradora.
A més del Fruitcentre, la Judit Guitart, estudiant de doctorat del programa de Sanitat animal, va fer una xerrada divulgativa al CosmoCaixa, on va explicar els reptes globals sobre les resistències antimicrobianes i les tècniques de diagnòstic per reduir la seva emergència.