Participem a la primera formació internacional en diplomàcia científica
El director de Relacions Internacionals de l’IRTA, Eliecer López, va participar a la Science and Technology Diplomacy Summer School, la primera formació internacional en diplomàcia científica, que va tenir lloc de l’1 al 5 de juliol a Barcelona.
Es tracta d’un programa competitiu i els 30 assistents van ser seleccionats després d’un procés amb 100 candidats. En total, es van representar 15 països diferents.
Aquesta activitat va ser organitzada per SciTech DiploHub i l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), i comptà amb experts del CERN, la UNESCO, l’AAAS, la Comissió Europea i la Unió pel Mediterrani. S’adreça principalment a líder de governs, directors de centres de recerca i professionals de les relacions internacionals.
Es tracta d’una formació pionera, que va tractar els avenços en el camp de la diplomàcia científica i tecnològica, amb un interès especial en les seves implicacions a Europa, la Mediterrània i el paper de les ciutats globals. A més, va acollir reunions entre els experts internacionals en diplomàcia científica i institucions com el Parlament de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, universitats i centres de recerca.
Diplomàcia científica
Aquest és un concepte que s’entén com l’ús de la diplomàtica per a potenciar el progrés científic, i a la vegada fer servir la ciència i la tecnologia amb objectius diplomàtics.
Són molts els temes clau relacionats amb la ciència i la tecnologia en l’àmbit dels afers exteriors: la regulació de l’edició genètica, la ciberseguretat, l’impacte de la intel·ligència artificial i la robòtica… i desafiaments d’abast mundial com el canvi climàtic i l’abastiment d’aliments segurs, sostenibles i saludables.
Segons Marga Gual, assessora del Comissari de Recerca i Innovació de la Comissió Europea, “és emocionant comprovar com cada vegada més professionals de la ciència i la tecnologia veuen en la diplomàcia científica un instrument valuós perquè la seva recerca es posi al servei de la humanitat i tingui un impacte més enllà del món acadèmic. Aquestes tendències seran cabdals per al futur de les relacions internacionals”.