Desplegar menú lateral
20/09/2019

Osca serà la seu dels Premis Porc d’Or 2019

  • El dia 29 de novembre Osca acollirà la XXVI edició dels prestigiosos premis a l’excel·lència en la producció porcina

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha posat en marxa una nova edició dels prestigiosos premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina. La XXVI gala dels ja coneguts com a “Oscars del porcí” tindrà lloc a Osca, concretament al Palau de Congressos d’aquesta ciutat, el 29 de novembre. Aquest dia Osca es convertirà en el centre neuràlgic del porcí congregant a més de 800 professionals del sector.

La gala dels premis Porc d’Or, de caràcter itinerant, s’ha celebrat a més de sis províncies diferents, totes elles amb un element comú: la seva gran tradició ramadera. Una cosa que també identifica Osca que, amb els seus més de quatre milions de caps de bestiar porcí, dels quals prop de 220.000 són truges reproductores, només és superada en cens per la província de Lleida *.

Una edició més, els premis tenen el suport incondicional de l’empresa líder en salut animal Zoetis, que ha acompanyat l’IRTA a la celebració i lliurament dels guardons durant aquests 26 anys, a més de comptar també amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com a coorganitzadora.

Seleccionades les millors granges de porcí de 2019

El passat divendres 12 de juliol, el jurat dels premis Porc d’Or es va reunir a la seu de l’IRTA a Lleida per decidir les 120 nominacions i els 45 premiats, d’entre més de 800 granges i 900.000 reproductores analitzades adherides al BDporc (Banc dades de Referència del Porcí Espanyol), en base als criteris reguladors i al reglament dels premis Porc d’Or.

D’aquesta manera, els premis Porc d’Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent als criteris de Longevitat (LG), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN). Les granges aspirants pertanyen a cinc diferents categories en funció del cens a la granja (1a fins a 200 truges, 2a de 201 a 500 truges, 3a de 501 a 1.000 truges, 4a de 1.001 a 2.000 truges i 5a més de 2.001 truges). Es nominen vuit granges per cada criteri en cada categoria, el que resulta en un total de 120 nominacions. En el cas dels premiats, se’ls fa entrega d’una estatueta d’or, de plata i de bronze al primer, segon i tercer classificat, respectivament, per a cada criteri i categoria, sumant el total dels 45 premis.

A aquests 45 guardons cal afegir els tres premis especials que ressalten característiques destacades de les granges, com les seves mesures de benestar animal, sostenibilitat, innovació i eficiència. Aquests premis són: el Porc d’Or de Diamant; el Porc d’Or del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i el Porc d’Or Zoetis a la Innovació.

El jurat encarregat de determinar quines explotacions estan nominades als premis i quines seran guardonades està format per personalitats de reconegut prestigi de la indústria porcina, la investigació ramadera i l’administració.

El jurat que es van reunir per a aquesta XXVI edició dels premis Porc d’Or va estar format per: Pilar León, Josefa Lueso, Pablo Bernardos i Jesús Salas, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA); Quim Xifra i Montserrat Álamos, del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (DARP); Jordi Baliellas, de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc); Miguel Ángel Higuera, de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (ANPROGAPOR); Adoración Llorente, de l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí (ANPS); Abelardo López, de l’Associació Gallega de Veterinaris de Porcí (AGAVEPOR); Gerardo Blanco, de la Universitat de Lleida (UdL); Antonio Palomo, de la Universitat Complutense de Madrid (UCM); Mariví Falceto, de la Universitat de Saragossa (UNIZAR); Javier Abadías, de l’empresa líder en salut animal Zoetis; el consultor Carlos Piñeiro; i Raquel Quintanilla, Núria Alòs i Pedro López, per part de l’IRTA.

* Enquesta ramadera novembre 2018. MAPA.

Etiquetes: