Desplegar menú lateral
21/11/2024

Obre la nova convocatòria d’Ajuts per a la mobilitat de personal investigador de l’IRTA

A la convocatòria d’enguany, oberta fins al 30 de juny, es pot optar a un màxim de 10.000 euros per persona

“Aquest ajut m’ha permès ampliar les meves habilitats científiques i crear noves oportunitats de col·laboració”: Anna Claret és una de les investigadores beneficiades d’aquest ajut

La nova convocatòria d‘ajuts per a la mobilitat a altres institucions de recerca fora de Catalunya, a partir d’ara sota el nom d’IRTA Mobilitat, ja està oberta per al personal investigador (R3, R4) i pel personal investigador en formació (R1).

Aquesta línia d’ajuts formen part dels Incentius a la Recerca que promociona la Direcció Científica de l’IRTA per impulsar el desenvolupament professional del personal investigador de l’Institut en diferents estadis de la seva carrera. 

La convocatòria d’aquests ajuts estarà oberta fins al dia 30 de juny (inclòs). S’aniran avaluant les propostes a mesura que es vagin rebent, i es concediran per ordre de recepció fins a exhaurir els fons disponibles pel 2025. Per aquesta convocatòria, les estades han d’haver estat completades abans del 31 de desembre del 2025.

A continuació, trobareu les bases de les dues convocatòries:

El pressupost total invertit a aquesta línia d’ajudes des que es va activar el 2022 fins a la darrera convocatòria, el 2024, és de 141.000 euros. Edició rere edició, el pressupost augmenta significativament, demostrant el compromís de l’IRTA per l’excel·lència científica del seu personal investigador.

L’ajut per persona és de fins a 10.000 euros on s’inclou l’ajut diari segons destinació (dietes i allotjament) independentment de la durada de l’estada i els costos de viatge.

Crear noves oportunitats de col·laboració gràcies a l’IRTA Mobilitat

Enguany, 11 persones s’han beneficiat d’aquest ajut. Una d’elles és la investigadora Anna Claret, que ha fet una estada de quatre mesos i mig a l’INRAE, del Centre du Sciences du Goût et de l’Alimentation (CSGA), a Dijon (França).

La seva estada s’ha centrat a estudiar com les aromes presents en la cervesa sense alcohol poden modular la percepció de dolçor i amargor. “Els resultats obtinguts aporten nous coneixements sobre la influència d’aquests aromes en el perfil sensorial de la beguda i ampliant la comprensió de la percepció humana, la qual cosa pot contribuir al disseny i formulació de productes més saludables“, exposa Claret.

La investigadora assegura que “aquest ajut li ha permès ampliar les seves habilitats tècniques i científiques, a expandir la seva xarxa d’experts en ciència del consumidor i a crear noves oportunitats de col·laboració en investigació i en projectes europeus“. En aquest sentit, gràcies a l’estada de Claret al CSGA s’han creat vincles amb personal investigador reconegut del mateix centre, així com connexions acadèmiques d’abast internacional amb institucions de renom com la Universitat de l’Àtica Occidental (Grècia) i la Universitat de Reading (Regne Unit).

Resta de personal investigador beneficiat el 2024:

  • Emma Fabrega, Michigan State University (MSU) (Estats Units)
  • Nuria Panella, Gembloux Agro-Bio Tech – Laboratory of Chemistry of Natural Molecules, University of Liège, (Bèligica)
  • Belén Martín, Hospital Universitario Virgen del Rocio i Technical University of Denmark (Espanya/Dinamarca)
  • Victor Riau, CSIC, Instituto de la Grasa. Department of Food Biotechnology (Espanya)

Personal investigador en formació beneficiat el 2024:

  • Jordi Sabaté, INRAE – 1332 Equipe Mollicutes (França)
  • Teodor Jové, a Wageningen University and Research (Països Baixos)
  • Sebastian Leonardo Echeverria University of California, Department of Plan Science (Estats Units)
  • Virginia Prieto Santiago Katholieke Universiteit Leuven, Laboratory of Food Technology, de Bèlgica
  • Sophia Hebler, Université Claude Bernard Lyon , Laboratoire d’Ecologie des Hydrosystèmes Naturels et Anthropisés (França)
  • Anselmo Lopez, University of Kaiserslautern-Landau (Alemanya)

El 2022 es van beneficiar dues persones per la convocatòria de personal investigador i dues més per la de personal investigador en formació. El 2023 es van mantenir el mateix nombre de beneficiats per les dues mateixes convocatòries. Enguany, s’ha augmentat significativament la xifra, arribant a les 11 persones en total