Desplegar menú lateral
18/01/2024

NewTechAqua presenta catorze solucions innovadores per a una aqüicultura més resilient

Socis del projecte NewTechAqua partners (Foto: Greenovate! Europe)

El projecte, en què ha participat l’IRTA junt amb altres organismes europeus, ha identificat, provat i avaluat l’eficàcia de noves eines que milloren la producció i la sostenibilitat del sector aqüícola.

L’ús de nous ingredients per a pinsos; la valorització dels coproductes del peix com a ingredients innovadors; i nous enfocaments per millorar la reproducció i la maduració; són alguns exemples de les innovacions presentades.

Algunes d’aquestes solucions ja s’estan comercialitzant mentre que d’altres es troben en fase de desenvolupament.

La finalització del projecte de recerca NewTechAqua ha suposat un avenç cap a un model d’aqüicultura més sostenible als països de la Unió Europea. Durant quatre anys, un consorci format per vint-i-sis socis de nou països europeus ha investigat noves formes d’ampliar i diversificar la producció aqüícola europea de peixos, mol·luscs i microalgues d’una manera sostenible.

En la seva conferència final, celebrada el 15 de novembre a Brussel·les, NewTechAqua va presentar catorze innovacions per millorar la resiliència del sector i va oferir recomanacions per millorar la normativa de la UE en matèria d’aqüicultura.

En paraules de Cristóbal Aguilera, gestor d’innovació de l’àrea de Producció Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA): “Els resultats del projecte NewTechAqua demostren que aquests models col·laboratius, tot i que poden ser complexos de gestionar per la seva diversitat i transversalitat, tenen un potencial innovador espectacular quan s’uneix la indústria i l’acadèmia i s’afegeixen la resta d’actors, fins i tot forans al projecte, com ara empreses emergents que proporcionen solucions complementàries. NewTechAqua és un exemple d’èxit per aportar solucions dins de la complexitat que un sector com l’aqüícola presenta actualment a la UE”.

L’ús de nous ingredients per a pinsos aquàtics; la valorització dels coproductes del peix com a ingredients innovadors; i nous enfocaments per millorar la reproducció i la maduració; són alguns exemples de les innovacions presentades. Algunes d’aquestes solucions ja s’han obert mercat i s’estan comercialitzant. Mentre que d’altres es troben en una fase inicial de desenvolupament i serviran per l’avenç de projectes futurs.

Per validar la seva eficàcia s’han fet estudis amb espècies de peixos convencionals (salmó atlàntic, truita irisada, llobarro i panga) i de nova aparició (seriola, corball, llenguado senegalès i llissa), mol·luscs (ostra del pacífic, musclo) i microalgues.

Instal·lació de mòduls Roll’Oyster en un estany al Japó (Foto: Granja Suzuki)

La solució més disruptiva: Roll’Oyster, de Seaducer

D’altra banda, i amb l’objectiu d’afavorir la incorporació de noves tecnologies al sector de l’aqüicultura, NewTechAqua va llançar un repte de premis per buscar solucions disruptives desenvolupades per altres equips, que aportin avantatges econòmics, ambientals i socials. S’hi van presentar 47 propostes d’arreu del món que van ser avaluades per un Comitè d’Experts, coordinat per l’IRTA.El projecte guanyador va ser el Roll’Oyster de Seaducer (França), una tecnologia d’avantguarda per produir ostres excel·lents durant tot l’any optimitzant els processos i els costos de producció.

A més, van resultar finalistes una eina d’anàlisi predictiva de la qualitat de l’aigua, una plataforma basada en el núvol per a la cria de peixos de precisió, un sistema d’eines per prevenir la pèrdua de diversitat genètica i una altra que utilitza la Intel·ligència Artificial per monitoritzar i alertar de la mortalitat dels peixos.

Sobre NewTechAqua

El consorci NewTechAqua està format per 26 socis de 9 països. 11 socis són universitats i institucions d’R+D, 12 són empreses privades i tres són organitzacions internacionals especialitzades en governança industrial, innovació i transferència de coneixement. El coordinador del projecte és la Universitat de Bolonya.

Més informació a https://www.newtechaqua.eu

NewTechAqua és un projecte de recerca finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.