Desplegar menú lateral
24/03/2020

“Mussol i el coronavirus”, el conte per a infants i adults que ajuda a entendre la COVID-19

· Què és el virus SARS-CoV-2? Com ataca les nostres cèl·lules? Com es contagia? I per què hem d’estar confinats? Tres investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han elaborat un conte per respondre dubtes sobre la pandèmia.

· El conte és una iniciativa personal, no remunerada i sense editorial, per ara disponible en català i castellà, i ben aviat en anglès gràcies a la feina de voluntaris durant el confinament.

Per a molts, el confinament ha estat una oportunitat per dedicar més temps a algunes aficions. És el cas d’Enric Vidal, un investigador de l’IRTA-CReSA, confinat a Barcelona i apassionat per la il·lustració. Amb l’ajuda de Júlia Vergara-Alert, investigadora de coronavirus de l’IRTA-CReSA, i l’assessorament de Xavier Abad, cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA, han creat el conte il·lustrat Mussol i el coronavirus, que pot consultar-se gratuïtament en format digital.

El conte resol d’una manera agradable i entenedora el que els científics coneixen del coronavirus SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19, i aborda qüestions bàsiques com què és el coronavirus, d’on sorgeix el seu nom i com es contagia, què és una vacuna, si serveix de res portar mascaretes i per què ens hem de confinar. “Vam detectar que la gent encara tenia molts dubtes sobre la pandèmia, especialment en la nomenclatura del virus i de la malaltia. Per exemple, en el conte hem aclarit que la COVID-19 és la malaltia, en femení, i que el SARS-CoV-2 és el nom del virus i s’escriu en masculí”, explica Enric Vidal.

El conte no només està dirigit a infants, sinó també a joves i a adults. “Els dibuixos ajuden molt a entendre alguns conceptes, sobretot les paraules més tècniques i científiques, però també hem pensat que pot ajudar les famílies que poden llegir el conte als seus fills i filles”, explica Júlia Vergara-Alert. “El confinament és una situació inèdita per a tots nosaltres i qualsevol esforç per ajudar a entendre’l i a complir-lo és benvingut”, constata Xavier Abad.

 

La col·lecció del Mussol

Mussol i el coronavirus és el novè conte de la col·lecció d’Enric Vidal, investigador especialitzat en malalties priòniques a l’IRTA-CReSA. Les seves altres obres són: Mussol i les neuronesMussol i els númerosMussol i l’abecedariMussol i els gossosMussol i com som per dinsMussol i els microbisMussol i les famílies i Mussol i els antònims.

Podeu descarregar en format PDF el conte en diversos idiomes gràcies a la traducció de voluntaris desinteressats:

Català / Castellà / Euskera / Gallec / Anglès / Italià / Francès / Alemany / Xinés (mandarí) / Llatí / Aranès

I en vídeo, podreu gaudir en català ( i també en castellà) de la locució dels actors Núria Florensa i Raül Tortosa: