Desplegar menú lateral
20/04/2023

Millorar la supervivència i la resiliència dels porcs per fomentar la producció ecològica

Es posa en marxa el projecte ECOPORCDEMO per millorar la producció porcina ecològica, que actualment només suposa l’1% de la producció a Catalunya i a Europa

S’incidirà en els motius principals de la baixa producció, que són les morts neonatals, d’un 25%, i les diarrees postdeslletament

La producció ecològica porcina és encara minoritària a Catalunya i a Europa, on representa només un 1% de la producció porcina total. La raó principal d’aquesta baixa producció són problemes tècnics com la incidència de mortalitat neonatal, que és del voltant del 25%, o de diarrees postdeslletament, que dificulten la sostenibilitat del sistema. Per abordar aquestes dues etapes crítiques del garrí, la maternitat i el deslletament, l’IRTA i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posen en marxa el projecte ECOPORCDEMO, un projecte demostratiu en què s’estudiaran estratègies que millorin el maneig dels nius i de les diverses possibilitats de socialització i agrupament dels garrins després del desmamat.

El projecte parteix d’experiències prèvies de l’IRTA en què es van comparar tres tipus de paridores diferents i es van avaluar per optimitzar-ne el disseny, amb l’objectiu de reduir la mortalitat neonatal. També es van comparar diferents estratègies alimentàries en garrins després del deslletament per optimitzar la transició de dieta en aquesta etapa i reduir-ne les diarrees associades. La innovació que ara es vol aportar és millorar el sistema de maneig dels nius a les paridores i dels materials per a la nidificació en truges i provar diferents sistemes d’agrupament en el moment del deslletament per tal d’augmentar la supervivència dels garrins i la sostenibilitat del sistema.

Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.