Desplegar menú lateral
31/05/2024

Més d’un centenar de persones participa la XXII Jornada de Postcollita

La XXII edició de la Jornada de Postcollita ha reunit aquest dijous a l’IRTA Fruitcentre a més d’un centenar de persones i 17 empreses patrocinadores per abordar els temes que preocupen més al sector.

La cap del programa de Poscollita de l’IRTA, Neus Teixidó, ha presentat aquesta jornada que serveix per exposar reptes futurs i poder treballar-los per arribar a un equilibri que s’adapti a la nova legislació mediambiental alhora que resulti rendible al nostre sector.

Des de l’IRTA som conscients del moment en què vivim i és fonamental trobar solucions eficaces que puguin fer front a les inquietuds i preguntes que les centrals hortofructícoles tenen per poder combatre-les. Una de les màximes preocupacions actuals és la sequera i la gestió de l’aigua. Per aquest motiu, la investigadora Pilar Plaza, del programa de Postoccilita ha presentat els resultats del projecte AIGUA.NET, exposant com treballen cap a una gestió més sostenible de l’aigua en centrals de fruita.

La digitalització també va tenir un pes important durant la jornada, gràcies a les noves tecnologies podem obtenir noves tècniques que ens permetin ser més eficients i ecosostenibles. La investigadora Elena Costa, del programa de Postcollita va exposar la plataforma de predicció de potencial postcollita i cambra sensoritzada del Fruitcentre, mentre que l’account manager d’Agrofresh va explicar com optimitzar l’obertura de les cambres amb dades a temps real.

D’altra banda, la investigadora del programa de Postcollita Íngrid Aguiló va parlar sobre valoritzar les fruites i hortalisses per rendibilitzar la producció. Per exemple, donar un nou ús a fruita de més mala qualitat o parts de la fruita que abans no s’utilitzaven poden donar-ne un valor afegit a moltes que abans no es contemplaven.

Actualment, amb el canvi climàtic han sorgit malalties i fisiopaties a les collites que abans no preocupaven, però ara afecten greument a aquestes. L’investigador del programa de Fructicultura Joan Bonany i l’investigador del programa de Protecció Vegetal Sostenible Jordi Cabrefiga van presentar quins són els canvis que s’han produït en aquest context i els patògens més preocupants.