Desplegar menú lateral
09/02/2024

Més de 500 investigadores apropen la ciència a escoles catalanes amb #100tífiques

Júlia Vergara a la xerrada de 100tífiques
La investigadora Júlia Vergara durant la xerrada a l’escola Daina Isard

L’IRTA participa amb una vintena de científiques de l’Institut a la iniciativa que commemora el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència

Un total de 540 investigadores van participar el dimecres 7 de febrer a #100tífiques, una iniciativa en què dones científiques fan xerrades a escoles d’arreu del territori per fomentar les vocacions cientificotècniques i commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que se celebra l’11 de febrer. 

#100tífiques celebra enguany la seva sisena edició amb la intervenció de científiques en conferències simultànies a 454 escoles catalanes i l’atenció de 31.000 alumnes d’entre 11 i 13 anys. L’activitat és organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST), amb la col·laboració dels Departaments d’Educació i de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

L’IRTA és present a les escoles 

Un any més, l’IRTA té presència en aquesta campanya gràcies a l’adhesió de 20 investigadores de l’Institut que des de dimecres van passant per diversos centres escolars catalans amb l’objectiu d’apropar el món científic a les nenes i nens, a més de reivindicar la tasca de les dones en aquest món.

La investigadora del programa de Sanitat Animal Júlia Vergara fa habitualment xerrades a escoles i tampoc es va voler perdre l’edició d’enguany de #100tífiques. En aquest cas va parlar als alumnes de 6è de primària de l’escola Daina Isard sobre els motius “per què les nenes s’interessen menys per temes científics i tecnològics que els nens”, a més d’explicar la seva trajectòria i la tasca del seu grup de recerca a l’IRTA, diu Vergara.

Qui tampoc s’ha saltat cap edició és la investigadora de Fructicultura de l’IRTA Georgina Alins. Aquest any va fer una conferència virtual pels 26 alumnes de 1r de l’ESO de l’Escola Sagrada Família a La Ràpita on va exposar la contribució de l’Agricultura Regenerativa en els ODS i el repte de produir aliments de manera sostenible per a tota la humanitat. Després va haver-hi un llarg torn de preguntes en el que Alins va respondre com és el seu dia a dia durant la jornada laboral o que cal estudiar per dedicar-se a la seva feina, entre d’altres.

“És una feina com qualsevol altre i si teniu curiositat pel món que us envolta podeu ser uns bons i bones científiques”, va explicar la investigadora del Programa de producció de Remugants Elena Garcia als alumnes de l’escola Pompeu Fabra de Parets del Vallès. La seva xerrada va anar enfocada a la recerca dels bacteris, amb qüestions com què són els microorganismes, que n’hi ha de beneficiosos, però també de patògens i que cal buscar fàrmacs per combatre’ls. A l’escola Misericòrdia de Canet de Mar van rebre a la investigadora de Sanitat Animal Laura Bonillo que va parlar als estudiants sobre les interaccions bacterianes entre els microorganismes de la microbiota nasal dels garrins.

A l’escola Maristes Ana Ravell de Barcelona van rebre a la doctora en Microbiologia i investigadora de Sanitat Animal de l’IRTA-CReSA Marta Cerdà que els va parlar sobre el món dels microbis i va fer participar als alumnes en el mètode científic. Cerdà els va proposar cultivar bacteris en plaques de Petri de les mostres que van agafar de diferents superfícies i d’ells mateixos (boca, nas i mans).

Altres investigadores faran les xerrades durant les pròximes setmanes. La investigadora del CReSA sobre aspectes de la infecció Marina Sibila visitarà l’institut Escola Sant Jordi i els parlarà sobre la importància de la microbiota en les malalties respiratòries. Els alumnes de 6è de Primària de l’escola Valldemur-ZER de Conca de Barberà escoltaran una xerrada sobre la millora vegetal de les plantes que fem servir per alimentar-nos de la mà de la investigadora del Departament de Genòmica i Biotecnologia Silvia Fornalè. També, es farà una xerrada sobre com obtenir una carn encara més bona a l’institut Nou Alcarràs i que la impartirà la tècnica d’innovació del programa de Qualitat i tecnologies alimentàries Nuria Panella. Del programa de Sanitat Animal també hi participarà la investigadora Elena Coatu que farà una xerrada a l’escola La Rosella del Segrià sobre la seva carrera com a Veterinària dins el món de la ciència.

Trobada prèvia

Abans de les xerrades, l’1 de febrer, es va fer una trobada prèvia entre totes les investigadores a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona per tal d’afavorir el networking entre les participants de les conferències i reivindicar públicament la contribució de les dones al progrés de la ciència.

La trobada va incloure una conferència sobre les tecnologies quàntiques i una taula rodona en què es va parlar sobre la importància de crear comunitat entre les investigadores. A més, per primera vegada durant la jornada les participants van gaudir de tallers oferts per professionals de la comunicació científica per tal de preparar les seves xerrades.