Més de 150 persones assisteixen a la primera jornada sobre teledetecció en agricultura
Organitzada per l’IRTA i amb més de 150 persones, el passat 29 de juny es va celebrar al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari (PCiTal) de Lleida, la I Jornada cientifico-tècnica de teledetecció aplicada a l’agricultura. Durant les xerrades es van explicar diversos temes innovadors relacionats amb la teledetecció aplicada al maneig del reg, fertilització, detecció primerenca de malalties i fenotipat. A més, es van exposar varis casos d’èxit i diverses empreses del sector van mostrar els seus productes.
Els investigadors de l’IRTA Héctor Nieto i Joaquim Bellvert van presentar com poder utilitzar la teledetecció, ja sigui des de satèl·lit, avioneta o dron, com a eina per estimar l’evapotranspiració i l’estat hídric dels cultius i, en base a aquesta informació, poder prendre decisions de reg de forma eficient. La Dra. M. Auxiliadora Casterad (CITA d’Aragó), va presentar les seves experiències en l’ús de la teledetecció satel·lital com a eina per determinar la demanda d’aigua de les comunitats de regants.
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) també va participar en la jornada i va presentar l’àmplia gamma de sensors dels que disposen i les seves experiències col·laboratives amb Farmstat (França), en l’ús de la teledetecció hiperespectral i modelització per fer un maneig eficient de la fertilització. També es van presentar avenços en la detecció primerenca de malalties com la Verticilosi o Xylella fastidiosa en olivera, mitjançant la teledetecció hiperespectral d’alta resolució (Dra. Rocío Calderón del IAS-CSIC), i aplicacions i reptes dels drons en el fenotipat (Dr. Shawn Kafauver de la Universitat de Barcelona).
Durant la sessió de tarda, les diferents empreses col·laboradores van presentar els seus productes (Bioiberica-CropScan, Dekalb-Aquatek, RS AViation, Orcelis Fitocontrol, Grupo Tragsa i Agropixel). A més, en la tercera part de la jornada van participar el Dr. Baptiste Soenen, de Arvalis, Institut du Végétal (França), qui va explicar en detall l’eina de maneig de nitrogen en blat per mitjà de la teledetecció, i la Dra. M. José Escorihuela, de l’empresa IsardSAT, va presentar les seves experiències en l’ús de la teledetecció per mesurar la humitat al sòl.
La jornada també va servir per presentar la nova plataforma de reg AgriprecDSS de l’IRTA, la qual pretén donar assessorament tècnic i serveis digitals basats en la integració de la teledetecció i simulació per portar a terme un reg de precisió.