Desplegar menú lateral
22/07/2022

Localitzades 168 nacres a la badia del Fangar, l’únic lloc conegut del Mediterrani lliure de la malaltia que les amenaça

És el resultat de la primera campanya de cens del projecte Life PINNARCA després de mostrejar 39 hectàrees

Juntament amb les quatre supervivents del temporal Gloria, actualment la badia té un total de 172 exemplars vius

S’espera que la badia del Fangar sigui una zona segura per traslladar-hi individus en zones on corren perill per l’amenaça del paràsit

A mitjans de juliol va començar la primera campanya de cens de nacres a la badia del Fangar, l’única població d’aquest bivalve sense estar infectada pel protozou marí Haplosporidium pinnae, responsable d’una malaltia que ha dut l’espècie al límit de l’extinció. Hi van participar investigadors de l’IRTA, la Universitat Catòlica de València, personal de l’empresa TRAGSATEC, Forestal Catalana, la Fundació Zoo de Barcelona i voluntaris. En total es van mostrejar 39 hectàrees i s’hi van trobar 168 nacres vives. «Si hi sumem les quatre nacres que van sobreviure el temporal Gloria i que encara hi són, podem dir que a la badia del Fangar hi ha un total de 172 nacres vives», remarca Patrícia Prado, investigadora de l’IRTA i coordinadora de la campanya.

La badia del Fangar havia quedat excepcionalment intacta de la malaltia degut a les baixes condicions salines, però el temporal Gloria del 2020 i el Filomena un any més tard van endur-se més de 500 nacres i només s’hi van detectar quatre supervivents. Els científics van decidir fer un mostreig exhaustiu i extensiu en aquesta badia. «Hem trobat una població important de nacres que, a més, estan lliures del paràsit. Això dona peu que aquesta zona sigui un refugi per reintroduir-hi exemplars d’altres badies on corren perill per l’activitat nàutica o per l’afectació del paràsit », explica Prado. Abans de reintroduir-hi les nacres, aquestes hauran hagut de passar un període de quarantena per assegurar-nos que no porten el paràsit.

Al llarg del projecte Life PINNARCA també es mostregen altres zones adjacents al moll del Trabucador a la badia dels Alfacs. «En aquesta zona hi hem localitzat 66 individus, i juntament amb els que vam localitzar en una àrea adjacent avaluada l’any passat, podem dir que actualment n’hi ha més de 100, tot i que molts d’ells estan trencats o inclús arrencats de la sorra perquè estan en una zona d’alta afluència turística on es practiquen nombroses activitats nàutiques», lamenta la investigadora, per a qui caldrà plantejar algunes accions per protegir-les. La nacra és una espècie endèmica del Mediterrani amenaçada en perill crític d’extinció i a la Península només en queden al delta de l’Ebre, al Mar Menor (Múrcia) i al Cap de Creus. A mar obert, ja no queden nacres en tot el Mediterrani, ja que allà on arriba, el protozou provoca mortalitats del 99,9%, i els pocs individus que sobreviuen s’enfronten a amenaces antròpiques com la navegació o la contaminació.

Trobareu més informació sobre el projecte a la web de Life PINNARCA.