Desplegar menú lateral
26/03/2020

L’IRTA s’incorpora a la plataforma Prismàtic, que recull coneixement científic d’avantguarda sobre patrimoni natural i biodiversitat

· L’objectiu és contribuir al disseny i la implementació de polítiques més sòlides, efectives i basades en l’evidència científica en aquests àmbits.

· Es tracta d’una iniciativa del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en què, a més de l’Institut, participen setze institucions de recerca catalanes.

L’IRTA participa Prismàtic, una plataforma de coneixement i d’accés obert dissenyada per donar suport en el disseny i la implementació de polítiques de gestió del medi natural i de la biodiversitat més sòlides, efectives i basades en l’evidència científica. Es tracta d’una iniciativa del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i, a més de l’IRTA, en formen part centres com el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida (ETSEA-UdL), l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) o l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona (IEA – UdG). 

La plataforma s’articula a partir d’un portal web que recull coneixement d’avantguarda sobre patrimoni natural i biodiversitat, generat per centres de recerca i altres entitats. El coneixement es presenta resumit en forma de fitxes que exposen els resultats científics en un llenguatge accessible per als gestors i planificadors. A més, permet el contacte directe amb els investigadors responsables. 

L’objectiu és que les persones encarregades de la presa de decisions puguin estalviar-se temps en la cerca d’informació, i estiguin al dia de les darreres novetats que aporta la ciència a la gestió del medi natural en les temàtiques relacionades amb la biodiversitat, els boscos, el canvi climàtic o la gestió del territori.  

El portal ja compta amb algunes fitxes de projectes en què participa l’IRTA, com aquesta de 2018 sobre l’adaptabilitat al canvi climàtiques de les conques catalanes o aquesta altra sobre la depuració de les aigües urbanes i els canvis relacionats en la flora i fauna dels rius. 

Coordina el projecte el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), i en el si de l’IRTA la coordinació es fa a través del servei de Comunicació.  

Podeu accedir al portal des de l’adreça www.prisma-tic.cat