L’IRTA promou trobades entre industrials, start-ups i investigadors a Alimentaria FoodTech
Aquest any la fira ofereix per primera vegada als visitants l’espai FoodTech Innovarena, una àrea dedicada a la innovació
Al recinte “Innovarena Startups Area” participen 45 start-ups i 60 experts d’empreses i entitats que promouen la innovació
S’aprofundirà sobre dos reptes actuals a la indústria agroalimentària: la innovació en proteïna alternativa i les tecnologies d’estalvi d’aigua, energia i altres recursos
Alimentaria FoodTech (26-29 de setembre del 2023 a Fira Barcelona Gran Via) és la fira de l’equipament, tecnologia i ingredients que integra la cadena de valor de la producció i la conservació d’aliments i begudes. L’esdeveniment torna després de cinc anys d’aturada per actualitzar l’oferta en solucions d’automatització, digitalització, sostenibilitat i seguretat per als industrials i distribuïdors del sector.
Aquesta edició presenta una interessant novetat: una àrea dedicada a la innovació tecnològica, anomenada FoodTech Innovarena. Aquesta inclou un escenari de ponències, així com el recinte Start-ups Àrea, l’objectiu del qual és facilitar trobades entre industrials, start-ups i investigadors. L’organització d’aquest espai anirà a càrrec de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que pren les regnes per animar els professionals a programar trobades amb els emprenedors i investigadors que aconsegueixen impactes positius a la eficiència productiva, la seguretat, la sostenibilitat i el negoci de les indústries.
Les empreses interessades poden obtenir més informació i accedir a les acreditacions a través de l’enllaç: L’IRTA a Alimentaria FoodTech’23.
Persones curioses i empreses innovadores
És sabut que el camí de concebre, desenvolupar, testar i implantar solucions tecnològiques a la indústria alimentària pot no ser exactament pla. “El que diferencia FoodTech Innovarena – Start-ups Area d’iniciatives similars, és la ferma convicció de reunir els tres agents que solen ser fonamentals per arribar a bon port al camí de la innovació: les empreses, autèntiques protagonistes; els centres d’R+D i, finalment, les administracions, que participen en el cofinançament d’investigacions amb capital públic” apunta Simó Alegre, director de Desenvolupament de la Investigació i la Innovació a l’IRTA. L’IRTA, centre de recerca de referència internacional, proposa continguts d’interès per als processadors i distribuïdors de productes alimentaris a FoodTech Innovarena – Star-tups Area, i ho fa basant-se en la filosofia de la “triple hèlix”, que atén la coordinació entre els tres agents clau ja esmentats que impulsen innovacions amb impacte per a la indústria agroalimentària.
Però la innovació corporativa també sol ser el resultat d’afanys individuals de persones especialment curioses que estan en continu aprenentatge. Com apunta l’emprenedor, “una empresa no innova; innoven les persones que decideixen apostar per canviar coses”. Aquest és el tipus de persones que donen valor al recinte de FoodTech Innovarena: directius d’empreses implicats en projectes d’innovació, que sovint col·laboren amb centres de recerca/desenvolupament tecnològic, i que tendeixen, amb el suport d’inversors, a apostar por start-ups de base cientificotècnica.
Els ponents seleccionats per l’IRTA exemplifiquen casos reals de resolució tècnica de reptes industrials específics interessants per als fabricants i distribuïdors, sovint relacionats amb reptes de sostenibilitat. Conèixer els protagonistes d’innovacions, per exemple, a Nestlé, Ametller Origen, Torres, Galetes Trias, AKO o Mafrica, és un luxe per als visitants que poden dialogar amb ells i els seus col·laboradors, trobant objectius comuns, inspiració, i recursos útils per emprendre els seus propis viatges cap a la innovació.
45 start-ups disruptives
Però a FoodTech Innovarena hi ha, sobretot, start-ups que aporten solucions tecnològiques d’interès per a una indústria transformadora que sol apostar pel creixement sostingut per mantenir les seves bases de negoci i elevar guanys de mica en mica. En canvi, el camí de les empreses emergents sol ser el d’“anar en gran”: començar amb una tecnologia que canviï les regles del joc i créixer de manera accelerada. I aquesta subtil diferència provoca que als fabricants amb vocació innovadora els interessi prendre contacte amb talent emprenedor per estar a l’última i, en la mesura del possible, invertir-hi per intentar revolucionar el mercat.
Com que aproximar start-ups a indústries pot conduir a resultats rellevants per a les dues parts, el dijous 28 de setembre el recinte comptarà amb la presència de més de 30 start-ups que donaran a conèixer les seves solucions per a l’estalvi sostenible d’aigua i energia a la indústria agroalimentària. Algunes, com Cooling Photonics, Color Sensing, Ingredalia, Genbioma, Corium o Planet Biotech, ja operen al mercat, i exposen la seva proposta de valor dijous al matí, reunint-se en privat amb qui ho sol·liciti. A la segona part del dia, els pitchings provenen de start-ups amb tecnologies diferencials, però que, potser per manca d’inversió, encara generen menys beneficis. Totes elles presentaran les seves tecnologies i models de negoci mitjançant presentacions de 7 minuts, dirigits no tant a convèncer el jurat (representants de Food+I, LS Technova, NakedInnovations, GCO Ventures, Ivoro Ventures, EIT_Food, ENISA, el DACC i especialistes en transferència tecnològica), com a captivar potencials clients i socis, que no són altres que els industrials d’Alimentaria FoodTech.
Innovació sobre proteïna alternativa
Dimecres 27 de setembre al matí, FoodTech Innovarena serà l’escenari d’una notícia de gran transcendència: representants institucionals de l’administració catalana i del mateix IRTA anuncien la creació d’un nou centre d’innovació sobre proteïna alternativa: el CiPA. La proteïna alternativa impactarà decididament en la composició dels productes i en la tecnologia d’aquesta indústria. “La investigació i el desenvolupament en aquest àmbit de coneixement genera un interès tècnic i social especial, ja que ofereix respostes a la necessitat de proteïnes de qualitat en una alimentació sana, i perquè pot associar-se a la reducció d’empremta ambiental i a reduir la dependència de la importació de primeres matèries”, explica Josep Usall, director general de l’IRTA. De fet, un dels principals testimonis i protagonistes de la innovació en aquesta matèria és, precisament, el mateix IRTA.
A continuació, s’oferirà la ponència “Proteïna Alternativa: context, innovacions i futur proper” (a càrrec dels investigadors de l’IRTA Sara Bover, Massimo Castellari i Pere Gou) per conèixer els punts forts i febles de diverses fonts proteiques amb cada vegada més presència al mercat, així com els reptes de seguretat i tecnològics als quals ens aboca aquest escenari. Per tancar el matí, s’exposaran dos casos reals d’innovació interessants i curiosos, referits un a proteïna d’insectes, i l’altre a anàlegs lactis.
Innovació sobre estalvi de recursos
Durant els quatre dies de l´esdeveniment, el recinte per a start-ups de FoodTech Innovarena oferirà 20 casos pràctics d´innovació protagonitzats per empreses, start-ups i centres de recerca, referits a reptes de sostenibilitat. L’eficiència de recursos com l’aigua, l’energia i els subproductes a la indústria agroalimentària és l’enfocament temàtic que estructura els casos d’innovació presentats a FoodTech Innovarena. Els investigadors, start-ups i empreses explicaran com van aconseguir millores operatives a la indústria càrnia (assecat d’embotits, proteïnes alternatives, biogàs a escorxadors; eco-packaging intel·ligència artificial), així com al processament industrial de vegetals (vi, fruits secs, cereals i recursos bio-orgànics). Com que l’estalvi de costos d’electricitat, aigua i combustibles és una necessitat urgent dels fabricants, diversos casos d’Innovarena sobre aquesta temàtica sorgeixen a proposta de diferents associacions empresarials (AMEC, FECIC, FCAC, ANAFRIC, INNOVAC etc.), amb el suport dels clústers de referència al sector (Food+I, FEMAC, Food Service, Packaging Cluster, Catalonia Retail Cluster).
Tecnologies i start-ups de desenvolupament agrari
Alguns casos d’innovació corporativa s’originen a les mateixes empreses, que busquen socis i proveïdors per impulsar-les. Però molts sorgeixen en centres de R+D+i que arriben a acords amb empreses per testar i aplicar tecnologies en entorns reals: cultius, fàbriques, granges, logística, etcètera. El 26 de setembre, primera jornada de FoodTech Innovarena, serà una oportunitat única per prendre contacte amb els centres catalans de recerca capdavantera agrària i ramadera, coneixent de primera mà qui són i sobre quines temàtiques estan impulsant projectes innovadors actualment. La presència dels membres de la xarxa X_AgriTech facilitarà l’accés dels visitants a investigadors i emprenedors, així com a dialogar amb ells a les taules de “matchmaking”, aprofundint en qüestions tècniques i descobrint oportunitats de col·laboració.
La xarxa X_AgriTech, liderada per l’IRTA, està representada a l’esdeveniment per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Lleida (UDL) i les següents entitats que presenten casos pràctics de start-ups de base tecnològica (spinoffs) creades amb la seva ajuda: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), CER Agrotech-UPC i el Centre de Recerca Agrigenòmica (CRAG). Alimentaria FoodTech Innovarena convidarà els visitants a l’acte de presentació oficial d’aquesta xarxa d’innovació agrària, que oferirà la ponència “Xarxa Xarxa X_Agritech: Tecnologies de desenvolupament agrari”, així com el seu catàleg de tecnologies, primers resultats aconseguits, i casos de creació de start -ups participades per investigadors.