Desplegar menú lateral
26/10/2017

L’IRTA presenta noves varietats de poma adaptades a climes càlids a la XXII Jornada Fructícola

El cultiu de poma d’alta qualitat es presenta com una alternativa a la crisi del préssec

La jornada celebrada a Mollerussa reuneix més de 1.800 productors, tècnics i representants del sector fructícola

Els dies 25 i 26 d’octubre té lloc a Mollerussa la jornada fructícola de referència que actualment organitza l’IRTA. A la 22a edició d’aquesta trobada professional s’han presentat les últimes novetats en fructicultura, en una jornada que supera els 1.800 visitants entre els dos dies que dura l’esdeveniment i compta amb un centenar d’estands i més de 120 empreses del sector representades.

Una de les novetats més rellevants d’aquesta edició són els resultats de l’avaluació de 15 noves varietats de poma, principalment de Gala i Fuji, adaptables a les nostres condicions de cultiu. Una de les característiques de la zona mediterrània són les altes temperatures a l’estiu, tant durant el dia com especialment a la nit. Aquestes condicions afecten en gran mesura la qualitat gustativa, la textura i la coloració de la poma, de forma que algunes varietats provinent de zones més fredes, en cultivar-se en zones càlides, poden tenir carències en aquests aspectes.

En els últims 15 anys la producció de poma s’ha reduït a més de la meitat perquè molts productors van optar pel préssec. No obstant això, la demanda obliga a importar anualment 240.000 tones de poma per falta de producció pròpia. L’investigador de l’IRTA Ignasi Iglesias veu en les noves varietats una opció atractiva per a què els productors recuperin aquest cultiu i puguin sobreposar-se així a la crisi del préssec. “Cal tornar a pensar en la poma, però incorporant noves varietats més adaptades i amb un sistema de producció molt eficient”, assegura Iglesias.

Les noves varietats presentades a la jornada de l’IRTA han estat desenvolupades per adaptar-se adaptades a la nostra climatologia, pel que l’aspecte de la fruita, el gust i la seva textura poden ser considerades d’alta qualitat, de manera que aportin més valor per al productor i satisfacció al consumidor.

La trobada professional de Mollerussa serveix també per a donar a conèixer a productors i tècnics tota la informació sobre els diversos assaigs que l’IRTA realitza en l’àmbit de la fructicultura, i que són d’especial interès per al sector. A aquesta edició s’ha explicat la importància de la mida de la fruita en poma en el moment de l’aclarit, s’han exposat les novetats per a optimitzar el control de la Monilinia -una malaltia fúngica que produeix importants minves en la fase de conservació i comercialització de la fruita-, s’han donat els resultats dels efectes de certs insecticides sobre la població d’abelles i s’ha presentat l’increment de la rendibilitat de les plantacions de pera Conference a partir de l’ús de plantes preformades, una opció més cara en el moment de la plantació, però que aporta millores en la producció i la rendibilitat respecte el sistema tradicional. També s’ha analitzat el repte del control de malalties de l’ametller i s’ha presentat el projecte PROFRUIT amb la presentació de les novetats en xarxes anti-pedra.

Com a cada edició, també s’ha comptat amb la presència d’un ponent estranger. Aquesta vegada ha estat Michele Braventt, assessor italià que ha presentat les tendències en tecnologia de producció i els costos en diversos països.

Les xifres de la jornada

La Jornada Fructícola de Mollerussa celebra la seva edició número 22 i s’ha convertit en tot un referent consolidat per al sector, tal i com demostren les xifres d’aquest any. Entre els dos dies de la jornada han assistit 1.800 persones procedents de tot l’estat i també d’altres països. 120 empreses del sector han participat activament i l’espai expositiu es consolida amb un centenar d’estands. Les demostracions de camp i les ponències comercials també han augmentat i aquest any s’han presentat 22 novetats entre maquinària i productes agroquímics, entre altres.