Desplegar menú lateral
04/11/2022

L’IRTA presenta nous projectes en agricultura, aqüicultura i sostenibilitat a les institucions ebrenques

El 3 de novembre va tenir lloc la 4a Taula institucional de les Terres de l’Ebre a Amposta

Josep Usall, director general de l’IRTA: «El canvi climàtic afecta tot el món, però al delta de l’Ebre la seva incidència és especialment rellevant»

El centre IRTA d’Amposta, situat al delta de l’Ebre, va acollir la 4a Taula institucional de les Terres de l’Ebre. L’objectiu principal d’aquesta taula, que s’organitza cada any, és apropar l’activitat de l’IRTA als agents territorials estratègics, així com recollir-ne les inquietuds i les necessitats en matèria de recerca i innovació. En la trobada, el director general de l’IRTA, Josep Usall, va presentar l’Institut i va destacar els principals projectes estratègics en curs i els que s’iniciaran properament; José Miguel Campos, delegat institucional de l’IRTA a les Terres de l’Ebre, va donar a conèixer els projectes en curs més rellevants en aquest territori i va destacar com la recerca de l’Institut «és molt aplicada i s’adreça a les necessitats del sector, de què som aliats perquè la seva activitat sigui més sostenible».

L’Institut té actualment una plantilla amb un centenar d’investigadors i treballadors als dos centres oberts al territori: a l’IRTA Amposta treballen, principalment, projectes relacionats amb el conreu de l’arròs, la sanitat vegetal i la fructicultura; a la Ràpita, investiguen sobre aqüicultura, pesca i el manteniment del medi marí. Actualment s’estimen en uns quaranta el nombre de projectes en marxa en aquests àmbits.

El canvi climàtic i l’arribada de noves espècies exòtiques són alguns dels aspectes que centren especialment l’atenció de l’IRTA durant els últims anys. «El canvi climàtic afecta tot el món, però al delta de l’Ebre la seva incidència és especialment rellevant. Hi conviuen diversos actors productius, hi ha també l’entorn més turístic i l’equilibri territorial. La sostenibilitat hi juga un paper clau, i la recerca i el coneixement han de permetre que les parts productiva i l’ambiental puguin conviure», va subratllar Usall.

Entre altres projectes, l’organisme treballa en el cultiu de l’arr`òs amb l’objectiu de fer-lo més sostenible i més adaptat a les condicions del canvi climàtic, i perquè fixi més carboni en el sòl i pugui contribuir a mitigar-lo.  En l’àmbit de sanitat vegetal es dissenyen estratègies sostenibles per fer front a la plaga del cotonet de Sudàfrica, que afecta els cítrics.

El delegat institucional de l’IRTA a les Terres de l’Ebre va esmentar també la importància de fomentar la bioeconomia circular, amb la producció de pinsos per a aqüicultura o per a porcí a partir de farina d’insectes o subproductes de xampinyons. També va parlar del projecte Cellectra, en què es desenvoluparà un biosensor vinculat a una app mòbil per detectar de forma immediata i fiable la presència de biotoxines en musclo i ostres.

A la trobada hi van assistir Adam Tomàs, Alcalde d’Amposta; Josep Caparrós, Alcalde de La Ràpita; Robert Bertomeu, Tinent alcalde de Deltebre; Jesús Gómez, Director del Serveis Territorials del DACC a Terres de l’Ebre; Francesc Faiges, president de la Cambra de Comerç de Tortosa; Xavier Pallarès, director de l’IDECE; Xavier Faura, director de COPATE; i Nati Franch, tècnica del Parc Natural del Delta de l’Ebre.