Desplegar menú lateral
15/07/2020

L’IRTA presenta els resultats de l’estudi sobre benestar animal a les explotacions bovines d’Andorra

Vaques descansant en una muntanya d'Andorra.

Representants de l’IRTA, juntament amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Principat d’Andorra, Silvia Calvó, i el director del departament d’Agricultura del govern andorrà, Josep Casals, han mantingut una reunió informativa aquest dimarts a la tarda amb els propietaris d’explotacions ramaderes bovines del país pirinenc.

La trobada ha permès presentar els principals resultats i conclusions de l’informe de l’IRTA on s’avaluen les condicions de benestar animal de les explotacions ramaderes de bestiar boví. L’estudi, que s’ha realitzat a un total de 42 explotacions de manera presencial entre el 17 de febrer i el 12 de març, té l’objectiu de poder fer una diagnosi sobre els procediments de benestar animal prenent en consideració les infraestructures i equipaments disponibles i les pràctiques de maneig del bestiar que s’hi apliquen.

Per dur a terme aquesta tasca, els tècnics de l’IRTA han definit un protocol específic adaptat a la realitat andorrana pensant en la legislació europea i el protocol Welfare Quality. La trobada amb el col·lectiu ha permès presentar els aspectes generals detectats a totes les explotacions. Un cop feta aquesta fase, es presentarà de forma individualitzada l’estudi a cadascuna de les explotacions on s’ha realitzat l’estudi per tal d’incidir-hi amb més èmfasi.

El govern d’Andorra treballa per impulsar la implantació d’un programa públic d’ajuts específics a la millora de les condicions de les explotacions ramaderes a fi de poder acompanyar al sector a adequar-se. La demanda d’impulsar l’estudi va sorgir de manera consensuada amb el sector i fruit de les trobades que va realitzat la ministra Calvó a cadascuna de les explotacions.