Desplegar menú lateral
24/10/2016

L’IRTA presenta dues noves tecnologies per processar la llet d’una manera més sostenible

Les dues infraestructures són úniques al món i formen part del projecte europeu Enthalpy

Els sistemes permeten esterilitzar la llet amb energia solar tèrmica i radiofreqüències

El proper 26 d’octubre, tindrà lloc a Monells (Girona) una jornada de tancament i de difusió de resultats del projecte europeu Enthalpy, sobre tecnologies que milloren la sostenibilitat del processat de la llet.

Serà una jornada oberta als socis del projecte, a altres científics (especialment relacionats amb la indústria làctia), i a empreses de tot Europa. Al matí es realitzaran presentacions a l’auditori i a la tarda es visitaran les noves infraestructures científiques que el projecte ha finançat, especialment:

– Sistema de captació de l’energia solar tèrmica, a temperatures superiors a 100 ºC (sistema de mitja temperatura). El sistema permet escalfar aigua fins a 160 ºC, i portar la calor fins un equip UHT (on es permetrà esterilitzar la llet utilitzant només aquesta energia renovable), o bé fins l’atomitzador de llet en pols (per l’assecat de la llet). Es tracta d’una infraestructura única al món, i s’ha treballat conjuntament amb l’IREC (Institut de Recerca i Energia de Catalunya). El sistema està dissenyat per poder treballar en condicions climàtiques variades de sol (poc o molt), i està completament monitoritzat, el que permetrà fer estudis científics d’aplicació d’aquesta font d’energia renovable.

– Sistema d’esterilització UHT per radiofreqüència. Aquestes ones electromagnètiques permeten un escalfament ràpid de líquids alimentaris complexos (d’alta viscositat o amb partícules), utilitzant energia elèctrica, una energia més sostenible que el gas natural de les calderes de vapor. En aquest cas, i conjuntament amb l’empresa Inoxpa, s’ha dissenyat un equip que pot treballar amb escalfament indirecte (amb vapor de caldera o aigua sobreescalfada solar), amb escalfament directe (injecció de vapor alimentari), o per radiofreqüència. També es pot envasar l’aliment tractat asèpticament.

L’IRTA és el primer centre de recerca a tot el món en disposar d’aquestes tecnologies de tractament.

A la pàgina web del projecte hi trobareu el programa de la jornada i el formulari d’inscripció.