Desplegar menú lateral
16/02/2024

L’IRTA presenta a Lleida les seves propostes contra la sequera i en ús eficient de l’aigua en agricultura

El director general de l’IRTA s’ha reunit aquest divendres a Lleida amb les principals institucions del territori per presentar les activitats de recerca de l’Institut i en especial en l’ús eficient de l’aigua de reg i en la gestió de la sequera.

El marc és la 5a Taula Institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu, en què l’Institut recull les propostes i inquietuds de diverses administracions territorials, com la Diputació de Lleida i els ajuntaments.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ha reunit avui a l’IRTA Agrònoms, al campus de l’ETSEAFIV, a diversos agents territorials de Lleida i Pirineus. Hi han assistit dirigents de la Diputació de Lleida, la Generalitat i diversos alcaldes de la demarcació. L’objectiu d’aquesta trobada, la 5a Taula Institucional de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineus, ha estat treballar conjuntament en les necessitats i els reptes del territori en matèria de recerca i agroalimentació. Uns reptes que aquest any, venen sens dubte marcats per la sequera

Josep Usall, director general de l’IRTA, ha presentat l’important paper que té l’Institut en el futur de l’alimentació, l’agricultura i la ramaderia del territori, exposat en el nou Pla Estratègic de l’IRTA. Aquest pla de futur presenta 8 fites a assolir d’ara a 2027, que van des de la reducció d’emissions de carboni en l’agricultura fins a la transformació digital del sector agroalimentari, passant per l’impuls al sector de la proteïna alternativa o la valorització dels subproductes i residus alimentaris. Usall resumia així el context general d’aquestes reptes: “A nivell global, l’àmbit agroalimentari i l’alimentació és un dels que té més impacte per garantir la sostenibilitat del planeta i la salut i benestar de la població. Alhora, és també un dels més afectats des de la perspectiva d’escassetat de recursos i de competició per les matèries primeres, sòl, aigua i energia.” 

Però per la seva rellevància i urgència, ha estat el tema de la gestió de l’aigua el principal que s’ha volgut tractar avui. De la mà de Joan Girona, delegat de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineus i referent en recerca sobre ús eficient de l’aigua en agricultura, s’han presentat les principals accions que l’IRTA ha fet, fa i farà per valoritzar al màxim un recurs escàs i valuós com és l’aigua.

Assistència i coneixement per a l’ús d’un recurs escàs

L’IRTA porta més de 30 anys treballant en la millora de la gestió de l’aigua de reg i l’eficiència de la producció agrícola. El coneixement coordinat i acumulat dels seus científics i tècnics permeten idear estratègies de reg específiques per assolir l’estalvi d’aigua sense repercutir negativament als cultius, o fins i tot aconseguint el contrari. Ho afirma Jaume Casadesús, cap del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura a l’IRTA: “Una bona gestió del reg pot representar una reducció de costos, un augment de la producció i de la qualitat, i alhora una millora de la sostenibilitat”. 

Amb aquest argument l’IRTA ha presentat avui algunes iniciatives que emanen del coneixement adquirit, projectes i treballs previs amb la comunitat de regants. I es que tot i que ens trobem en fase d’emergència per sequera des de principis de febrer, i que es tracta d’una situació excepcional segons el registre històric, l’IRTA, la Generalitat i el sector porten treballant des de fa temps amb una previsió de futur complicada. 

El Dr. Casadesús, fisiòleg vegetal i enginyer informàtic de professió, ha explicat: “gràcies als especialistes de l’IRTA i a la nostra presència per tot el territori de Catalunya, podem donar suport personalitzat als professionals de cada demarcació”. A Lleida es donaria suport al reg de fruiters i cultius extensius; a Girona, en fruiters, cultius extensius i aigües regenerades; a l’Ebre, en arròs i cítrics; al Penedés i al Camp de Tarragona, en vinya, olivera i avellaner; i al Baix Llobregat, en hortícoles. 

Els serveis consisteixen, d’una banda, en la transferència de coneixement sobre els requeriments hídrics dels cultius. És a dir, que els productors i les comunitats de regants puguin disposar de tot el coneixement tècnic i científic de quina quantitat d’aigua necessita cada cultiu, i com s’ha d’aplicar en cada fase del seu creixement. L’aigua, com a recurs escàs i valuós, es fa servir d’aquesta manera d’una forma precisa i amb l’estalvi més gran possible. 

Això no s’aconsegueix sense una anàlisi prèvia de les dades, el que permet una planificació més correcta i acurada, i l’establiment de plans de contingència per a episodis d’escassetat d’aigua com l’actual. Les noves tecnologies aplicades a l’agricultura (com la teledetecció, la informàtica, la intel·ligència artificial o el big data), juntament amb l’estadística i la informàtica es revelen claus per a l’agricultura del futur, accelerada per les necessitats del present. 

A través d’aquesta iniciativa, els agricultors rebran una sèrie de recomanacions regulars de reg, i a més es farà seguiment de les infraestructures hídriques per assegurar el seu bon funcionament, i que l’aigua no es malbarati. La informació sobre aquestes recomanacions, l’estat actual del sòl i les previsions de futur la podran tenir a través de plataformes digitals.