L’IRTA presenta a les empreses del sector alimentari una nova tecnologia d’assecatge d’aliments més eficient

COMPARTEIX

Es tracta de Pulsed Combustion Drying, un sistema que consumeix menys energia i té més capacitat d’assecatge que les tecnologies convencionals

Es pot aplicar per a l’assecatge de productes alimentaris tant per a consum humà com per a subproductes d’alimentació animal

L’assecat per polvorització és una etapa clau en moltes indústries, i en particular, en la indústria del processament d’aliments. Es tracta d’un procés en què s’evapora l’aigua d’un producte sense alterar-ne les característiques essencials. Tradicionalment, la tecnologia que es feia servir per a aquesta operació era l’Spray Dryer, una metodologia que produeix pols seca a partir d’un líquid utilitzant l’assecament ràpid amb un gas calent. Alguns petits venedors d'equips d'assecat amb poc accés a la recerca han desenvolupat altres variants a l’assecat estàndard per compensar algunes de les limitacions a què s'enfronten els assecadors convencionals. Ara, amb el projecte d’activitat demostrativa “DEMOPROTEC: Innovació en la sostenibilitat de l’assecat d’ingredients i aliments líquids”, amb el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’equip de recerca d’Indústries alimentàries de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) pretén demostrar a les empreses del sector català l’assecat avançat amb la tecnologia Pulsed Combustion Drying (PCD) i la seva aplicabilitat a diferents productes per l’alimentació humana i subproductes per l’alimentació animal.

El sistema de Pulsed Combustion Drying és una tecnologia avançada d’assecat disponible al mercat, basada en una combustió polsada que permet una millor eficiència energètica i una major capacitat d’assecat amb menys temps i menys costos que les tecnologies convencionals. Al llarg del projecte, els equips de recerca de l’IRTA Monells faran sessions demostratives i visites guiades a la planta pilot d’assecat per explicar els avantatges i les oportunitats d’aquesta tecnologia a les empreses interessades en assecar productes alimentaris. També es preveu realitzar una jornada formativa als productors per mostrar-los l’aplicació del sistema a diferents productes perquè coneguin els condicionants i tipus d’estudis que cal fer per validar el procés tecnològic.

El projecte DEMOPROTEC es dirigeix a tots el productors de la indústria alimentària de Catalunya. Segons dades del Registre d'indústries agràries i alimentàries (RIAAC), es calcula que hi ha aproximadament uns 7.500 productors interessats per utilitzar-ho en alimentació humana i 360 per a alimentació animal.

Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

PUBLICAT EL

02/05/2023

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.