Desplegar menú lateral
18/02/2021

L’IRTA posa la tomografia computeritzada a l’abast de tot el sector agroalimentari

Interior del vehicle equipat amb el TAC (Foto: IRTA)

Un TAC mòbil, instal·lat a l’interior d’un camió, permetrà aplicar aquesta tecnologia en qualsevol indret

Les aplicacions van des del bestiar viu, canals i peixos, a la fruita

La tomografia computeritzada (TAC) és una tecnologia que permet obtenir imatges de l’interior dels cossos i, per tant, pot aplicar-se tant a animals vius, canals o peces de carn, així com a altres productes alimentaris. Fins ara, disposar d’un TAC estava només a l’abast dels centres tecnològics. «Amb la posada en funcionament de l’equipament del TAC mòbil, aquesta tecnologia pot arribar a les granges, institucions de recerca, escorxadors i d’altres indústries alimentàries que vulguin avaluar els seus animals, calibrar aparells de classificació de canals o bé optimitzar processos, entre d’altres», explica Maria Font, investigadora de l’IRTA del programa de Qualitat i Tecnologia Alimentàries.

Aplicacions en la millora genètica

Potser és l’aplicació més coneguda fins ara, ja que l’equip de TAC permet veure l’interior de l’animal i obtenir valors de gruix, àrea i volum de cada un dels teixits. En ser una tecnologia no invasiva, permet estudiar l’evolució de la composició de la canal d’un mateix animal en diverses fases del seu creixement. Tradicionalment aquests valors s’obtenien a partir del sacrifici seriat d’animals. L’ús d’aquest escàner aconsegueix estalviar temps i diners, i millorar la precisió dels resultats, ja que, entre altres, fa mesures reals enlloc d’estimacions. També és una eina útil pel fenotipat tant dels animals i la caracterització de la canal (de totes les especies).

Calibració d’equips de classificació de canals

Una altra de les aplicacions de l’escàner és la reconstrucció tridimensional de l’animal. L’eina permetrà fer l’especejament virtual per a predir la composició de greix i múscul per a cada un dels talls o de les peces, avaluar la qualitat de la canal i, per tant, optimitzar aquest procés per a la indústria.

Actualment, la Unió Europea ha aprovat l’ús de la Tomografia Computeritzada com a sistema de referència per a calibrar equips de classificació de canals.

Aplicacions en nutrició animal

El TC permet avaluar l’efecte d’una dieta, ingredients i additius alimentaris i règim alimentari sobre la qualitat de la canal i/o peces a fi d’estudiar-ne la seva composició. Una estratègia alimentària compensatòria, per exemple, es pot avaluar amb molta precisió ja que es poden fer mesures reals repetides sobre un mateix animal en diferents moments del seu creixement. El TC també permet veure l’efecte de la dieta sobre el nivell de mineralització dels ossos.

En l’elaboració de pernils

El  TAC també és especialment útil per estudiar i optimitzar els processos de salat i assecat del pernil curat, ja que es poden obtenir imatges de la distribució de sal, aigua i aw de les seccions escanejades, les quals es poden utilitzar per la validació o optimització dels processos d’elaboració.

La predicció d’aquests paràmetres permet establir si s’han aconseguit les concentracions llindar mínimes en les zones més crítiques, per evitar l’aparició de problemes sensorials i microbiològics, i és especialment útil per optimitzar els processos d’elaboració quan es redueix el contingut de sal.

Però són moltes més les aplicacions actuals de la tomografia Computeritzada en el sector agroalimentari:

  • Suport en el disseny i desenvolupament de nous processos.
  • Optimització dels processos d’elaboració de productes carnis i de peix reduits en sal.
  • Avaluació de la qualitat del producte final.
  • Control dels processos d’assecat, anomalies i maduració en aliments (productes carnis, peixos, fruites, formatges, etc.).
  • Millora de la productivitat i automatització.
  • Millora de la qualitat de productes elaborats.
  • Estudi dels processos de congelació/descongelació.
  • Estudi dels gradients d’aigua en diferents productes, etc.