Desplegar menú lateral
22/11/2018

L’IRTA participa en la segona edició del premi “Alimentos de España al Mejor Jamón” organitzada pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

  • En tres dies s’han avaluat un total de 33 pernils , 17 en la modalitat ‘Jamón Serrano u Otras Figuras de Calidad Reconocidas’ i 16 en la de ‘Jamón de bellota 100% ibérico o Jamón de bellota Ibérico

  • L’IRTA ha participat en la coordinació de les sessions de degustació i ha format part del panel d’experts que han avaluat les mostres presentades al premi

Els dies 14, 15 i 16 de novembre va tenir lloc a Monells l’avaluació sensorial dels pernils inscrits al premi Premio Alimentos de España al Mejor Jamón, año 2018”, en les modalitats “Mejor Jamón Serrano u Otras Figuras de Calidad Reconocidas” i “Mejor Jamón de Bellota 100% Ibérico o Jamón de bellota Ibérico”.

L’IRTA ha participat conjuntament amb el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación en la recepció del pernils a les instal·lacions de Monells (Girona) i en el manteniment de la seva traçabilitat en tot moment així com en el disseny i coordinació de les sessions de degustació. De manera conjunta amb el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación es van definir els atributs inclosos en el perfil descriptiu i la definició d’aquests.

L’avaluació sensorial s’ha estructurat en dues etapes: una de selecció dels 5 millors pernils (dies 13 i 14/11) i una de final per escollir el millor pernil de cada modalitat. Durant l’etapa de selecció, el panel de degustadors de Jamón Serrano ha avaluat les mostres de Serrano i el panel de degustadors d’ibèric, les d’ibèric. En l’etapa final, els 10 degustadors experts han tastat les 10 mostres finalistes. Resta pendent la reunió del Jurat per poder fer públic el pernil guanyador de cada modalitat que es preveu tingui lloc a principi de desembre. La Dra. M. Dolors Guàrdia del Programa de Tecnologia Alimentària ha estat la coordinadora tècnica de les sessions de degustació i el Dr. Jacint Arnau, també del mateix Programa, el Cap de panel per a la modalitat “Jamón Serrano u Otras Figuras de Calidad”. La resta de l’equip que ha participat en l’avaluació està format per  professionals que compten amb una àmplia experiència pel que fa al processat del pernil curat i a les seves propietats sensorials.

El Ministerio de Agricultura, Pesca y  Alimentación, en la seva funció de promocionar els productes agroalimentaris espanyols pretén, amb aquest premi, promocionar el pernil curat de qualitat així com millorar la seva imatge i posició en el mercat. Aquesta és la segona vegada que l’IRTA participa en aquest premi que se celebra amb una periodicitat bianual des de l’any 2016.

 Galeria d’imatges de l’avaluació de mostres:

“Alimentos de España al Mejor Jamón”