Desplegar menú lateral
16/12/2020

L’IRTA inaugura noves instal·lacions per al sector de l’oli i la fruita seca

El CookingLab experimentarà la cuina feta amb oli d’oliva i fruits secs

El ShowRoom disposarà d’un Centre d’Interpretació d’Oli i Cuina, d’una Oleoteca i d’una Nuciteca

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), al seu centre de Mas Bové (Constantí, Tarragona), ha inaugurat dues instal·lacions adreçades al sector de l’oli i de la fruita seca. Aquestes noves instal·lacions estan concebudes per a què els professionals del sector de la restauració coneguin de prop, des de la pràctica i l’accés directe a la informació i als productes, les possibilitat d’aplicació de l’oli d’oliva verge extra i dels fruits secs a la cuina, ja sigui cuina tradicional o cuina més innovadora. En paraules de Joaquim Brufau, representant institucional de l’IRTA a Tarragona, «amb aquestes instal·lacions úniques, l’IRTA posa a disposició del sector la capacitat d´aproximar la diversitat dels nostres fruits secs i olis a la gastronomia ».

Les noves instal·lacions que s’han inaugurat han estat la Cuina Experimental d’Olis (CookingLab), una planta pilot per a l’experimentació d’aliments cuinats o enriquits amb oli d’oliva i els seus derivats funcionals, així com també amb fruits secs, i comptarà també amb una Sala de Tats d’Aliments. D’altra banda, el ShowRoom és l’espai on es transferiran els resultats obtinguts, i que inclou un Centre d’Interpretació d’Oli i Cuina, una Oleoteca (col·lecció actualitzada d’olis) i una Nuciteca (col·lecció actualitzada de fruita seca), on també es posa a disposició d’altres grups de recerca les mostres traçables de les varietats allà presents. 

L’acte de presentació de les noves instal·lacions ha comptat amb la presència de representants de les diferents institucions que han participat al PECT Nutrisalt: l’Ajuntament de Reus, la Universitat Rovira i Virgili i Eurecat, juntament amb la col·laboració del teixit empresarial i de diferents ajuntaments del Camp de Tarragona.

Sobre el PECT Nutrisalt: Aliments innovadors, segurs i saludables

El PECT Nutrisalt (el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de Reus i el Camp de Tarragona), és un projecte per a una alimentació innovadora, segura, saludable i sostenible, orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització, impulsat per l’Ajuntament de Reus amb la implicació de la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Fundació URV, Eurecat i l’IRTA i la col·laboració del teixit empresarial.

El PECT Nutrisalt pretén dotar al sector oleícola i de la fruita seca de Catalunya de noves eines per tal de valoritzar al màxim els seus productes i els compostos d’alt valor derivats del processament dels subproductes, així com reduir l’impacte ambiental del processament de l’oli a la regió de Tarragona.  

Iniciat el 2018, Nutrisalt ha comptat amb un pressupost d’1.924.619 €, cofinançants al 50% amb fons provinents del (PO) FEDER de Catalunya, i amb una aportació del 25% de la Diputació de Tarragona.