Desplegar menú lateral
20/12/2018

L’IRTA i l’Agència Catalana de l’Aigua continuaran treballant pel seguiment i control del tram final del riu Ebre

 

  • S’ha prorrogat, per a un període de 4 anys, el conveni entre l’ACA i l’IRTA que permet coordinar, mantenir i avaluar la Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta de l’Ebre (XIADE)
  •  Es destinaran prop de 390.000 euros per a garantir el funcionament d’aquesta xarxa per al període de 4 anys

 

El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar el passat 18 de desembre la pròrroga del conveni subscrit per l’agència i l’IRTA, per a garantir el funcionament dels diferents elements que composen la Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta de l’Ebre (XIADE).

Fins a finals de 2022, es realitzarà una inversió propera als 390.000 (uns 100.000 euros anuals). 280.000 euros es destinaran al control de qualitat i avaluació de l’estat de les masses d’aigua i els restants 110.000 euros serviran per a millorar el coneixement per fer possible uns cabals ecològics i el transport de sediments adequats per a combatre la regressió del delta.

La pròrroga d’aquest acord, per tant, farà possible continuar amb les tasques de recollida de mostres biològiques, així com l’anàlisi de nutrients, el càlcul d’indicadors biològics i l’anàlisi de transport de sediments en crescudes controlades i cabals ecològics en el tram final del riu Ebre i els seus principals afluents. També es durà a terme el manteniment i neteja dels sensors de qualitat instal·lats a les badies i els sensors de subsidència (SET), entre d’altres accions.

La Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta de l’Ebre (XIADE) a càrrec de l’ACA està composada per 4 sensors de qualitat instal·lats a les badies, 18 piezòmetres sensoritzats, 56 estacions SET de control de subsidència, i un laboratori equipat per a la valoració de l’estat del tram final del riu Ebre i els seus principals afluents, així com de les llacunes litorals i l’estuari. La inversió per part de l’Estat espanyol va ser en el seu moment de 12 milions d’euros, en una iniciativa per controlar l’evolució d’aquest espai natural protegit i molt fràgil, arran de la regressió per la falta de sediments, la subsidència i l’avenç del mar arran dels efectes del canvi climàtic.

Mapa amb els diferents punts de control de la XIADE (font: ACA)