L’IRTA i IAMZ-CIHEAM lideren un projecte europeu per a impulsar l’aqüicultura mediterrània
El projecte MedAID, (Desenvolupament Integrat de l’Aqüicultura Mediterrània) és un projecte d’investigació finançat pel programa H2020 de la Unió
El projecte compta amb experts del sector aqüícola, procedents de més de 30 organitzacions de dotze països.
A Europa es consumeix el doble de peix del que es produeix i la demanda es supleix amb productes importats. L’aqüicultura suposa aproximadament el 20% de la producció d’Europa, i dona feina a unes 85.000 persones, principalment a zones rurals i costeres.
En comparació amb altres països mediterranis de fora de la UE, la producció aqüícola del continent s’està estancant, motiu pel qual la Comissió Europea vol incrementar en un 20% la producció d’aqüicultura sostenible al Mediterrani. Amb la finalitat d’aconseguir aquest objectiu, neix el projecte MedAID, els resultats del qual s’espera que siguin essencials per a potenciar la pisicultura marina mediterrània.
El projecte MedAID (Desenvolupament Integral de la Aqüicultura Mediterrània), de quatre anys de durada, es va iniciar a principis de maig, i tindrà un paper clau a l’hora d’identificar els factors necessaris per a fomentar el creixement d’aquest sector de producció alimentària, cada cop més important. El projecte, que se centrarà en dues de les principals espècies productives del mediterrani (orada i llobarro), estudiarà de forma exhaustiva la competitivitat i sostenibilitat del sector aqüícola marí al mediterrani. Entre altres temes, es tractaran pràctiques de nutrició i alimentació, benestar animal, malalties animals,genètica, impacte ambiental, percepció del consumidor i aspectes relacionats amb el màrqueting, l’eficiència econòmica i el funcioament del sector, així com la imatge social de l’aqüicultura.
Aquest projecte, que s’enmarca dins del programa d’investigació H2020 de la Comissió Europea i que està coordinat per l’Institut Agronòmic Mediterrani de Zaragoza (IMAZ-CIHEAM) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya (IRTA), comtpa amb un pressupost de 7 milions d’euros i, en ell, hi participen més de 30 organitzacions de 12 països diferents. Entre els socis hi ha centres d’investigació, universitats, productors i organitzacions internacionals.
Segons Bernardo Basurco (IAMZ-CIHEAM) i Dolors Furones (IRTA), coordinadors del projecte MedAID, “aquest projecte compta amb els principals experts d’aqüicultura d’Europa, i donarà suport al desenvolupament del sector, proposant millors pràctiques, eines innovadores i solucions per a agumentar el creixement i la productivitat”.
L’IRTA té 20 anys d’experiència en l’aqüicultura, especialment en la producció d’espècies mediterrànies en tota la seva cadena de valor. A més de liderar la coordinació científica del projecte, l’IRTA investigarà la millora dels processos d’adaptació dels animals en els hàbitats de cultiu, aportarà propostes per a fomentar la innovació i competitivitat del sector i serà el responsable d’analitzar la sostenibilitat de l’aqüicultura des d’una perspectiva holística.