Desplegar menú lateral
24/05/2019

L’IRTA ha incrementat a cinc el nombre de nuclis de selecció cunícola a la península.

Ja són cinc els nuclis de selecció cunícola a la península que disposen dels animals de les línies IRTA. Aquests nuclis associats són: Cunisot (Reus, Tarragona), Riera (l’Ametlla de Vallès, Barcelona), Aguaviva (Aguaviva de Bergantes, Terol), Cunisperm (Varzea Cova, Fafe; Portugal) o el mateix nucli de l’IRTA (Caldes de Montbui, Barcelona).

Les línies presents en els nuclis s’estan seleccionat amb l’assessorament de l’IRTA per a la millora de caràcters de producció que asseguren una major rendibilitat en les explotacions. Així, la línia materna Prat es selecciona pel nombre de catxaps o llodrigons al deslletament des de 1992 i té una prolificitat de 10,2 nascuts vius per part. Per la seva banda la línia paterna Caldes s’ha seleccionat per creixement durant l’engreix des de 1983, i actualment té una velocitat de creixement de 53,3 g/dia. Així mateix, en el marc de diferents projectes de recerca europeus i nacionals (Feed-a-Gene, RTA2014-00015-C2-01 i RTI2018-097610-R-I00), s’estan desenvolupant subpoblacions seleccionades per eficiència alimentària que en breu es posaran a disposició del sector.

Els nuclis disposen tant de femelles Prat (“àvies”) com de femelles creuades (F1) procedents de l’aparellament de femelles Prat amb mascles d’altres línies maternals presents en el mercat. Alguns dels nuclis compten a més amb mascles de la línia Caldes i amb mascles creuats procedents d’encreuament de la línia Caldes amb altres línies càrnies.

Entre les noves polítiques del programa de millora genètica cunícola que coordina l’IRTA s’inclou un compromís renovat amb el control sanitari dels animals, per al que a més es compta amb l’assessorament de l’empresa veterinària ASVET. Tot això suposa una garantia addicional per assegurar la difusió al sector d’animals seleccionats amb una reconeguda qualitat sanitària.