Desplegar menú lateral
31/10/2017

L’IRTA dóna a conèixer noves varietats de poma a Girona

El passat dimarts 24 d’octubre de 2017 es va dur a terme la Jornada Fructícola de Tardor a l’IRTA Mas Badia.

En una jornada matinal es van abordar molts dels aspectes tècnics implicats en l’itinerari de producció de la poma. Es va fer un tast de varietats i es van explicar 5 noves varietats de poma amb potencial a Girona: Crimson Crisp®, Opal®, Shinano Gold, Mandy® Inolovcov i Fengapi.  També es va repassar la situació del foc bacterià a Girona i es van donar les últimes informacions tècniques per millorar les estratègies d’aclarida en pomeres. Un altre dels temes tractats va ser l’eficiència del reg amb noves propostes contemplades dins de la plataforma Giroreg.

Dos especialistes van abordar el problema amb els talpons, especialment en plantacions joves de fruiters. En un panorama on els productes anticoagulants estan tots desautoritzats, el seu control es podria fer afavorint rapinyaires nocturnes i petits carnívors, i amb estratègies de protecció (com ara instal·lant trampes i un filat enterrat al voltant de la plantació).

També és van abordar altres temes com el control biològic i l’augment de la biodiversitat, el control fitosanitari de parcel·les de pomera en producció ecològica i la implementació de bandes florides i tanques vegetals que permeten millorar el control biològic de les plagues.

Com a novetat, es va donar un espai de demostració a 3 empreses especialitzades en xarxes antipedra i va culminar la jornada la intervenció de l’italià Fabio Galli, de la “Fondazione per l’Agricoltura F.lli Navarra” de Ferrara que va donar els resultats productius de les varietats de poma amb més projecció a la zona de l’Emília-Romanya.