Desplegar menú lateral
29/09/2016

L’IRTA-CReSA ha participat en un estudi que ha permès resoldre l’estructura d’un prió infecciós

Els prions provoquen malalties com la malaltia de les vaques boges o el Creutzfeldt-Jakob

En un estudi, recentment publicat a la prestigiosa revista científica PLOS Pathogens, s’ha aconseguit resoldre finalment l’estructura d’un prió infecciós. Les dades obtingudes contradiuen molts dels models teòrics sobre l’estructura dels prions que s’havien proposat fins ara i permetran la formulació dels mecanismes moleculars que hi ha darrera de la replicació del prions de mamífers amb malalties espongiformes transmissibles.

Els prions són agents infecciosos poc convencionals causants de malalties tant a humans com a animals, com el Creutzfeldt-Jakob o la malaltia de les vaques boges. A diferència dels virus o bacteris, els prions no tenen genoma que permeti estudiar-los ja que estan formats únicament de proteïna. Per entendre el seu comportament i perquè causen aquestes malalties la clau es troba en l’estructura, la forma amb que es pleguen aquestes proteïnes.

L’IRTA-CReSA ha col·laborat en aquest estudi ajudant a demostrar que el prió que s’ha analitzat era infecciós. Ha estat mitjançant un estudi neuropatològic i immunohistoquímic dels cervells de ratolins inoculats amb la mateixa proteïna purificada que es va utilitzar per determinar l’estructura. Aquests experiments s’han dut a terme al laboratori PRIOCAT que es troba dins de la unitat de biocontenció de nivell 3 de l’IRTA-CReSA, que compta amb les condicions de bioseguretat necessàries per a poder treballar amb aquests agents patògens.

Per a més informació podeu llegir l’entrada sobre aquest estudi del blog CReSA and the city: “Es resol l’estructura d’un prió infecciós”.

 L’estudi:

The Structural Architecture of an Infectious Mammalian Prion Using Electron Cryomicroscopy Ester Vázquez-Fernández, Matthijn R. Vos, Pavel Afanasyev, Lino Cebey, Alejandro M. Sevillano, Enric Vidal, Isaac Rosa, Ludovic Renault, Adriana Ramos, Peter J. Peters, José Jesús Fernández, Marin van Heel, Howard S. Young,Jesús R. Requena, Holger Wille PLOS Pathogens 2016