Desplegar menú lateral
25/02/2016

L’IRTA-CReSA forma part del Grup Especial de Treball sobre el virus Zika, engegat per la Global Virus Network

· El Dr. Xavier Abad i la Dra. Núria Busquets, de l’IRTA-CReSA (Centre de Recerca en Sanitat Animal), formen part d’aquesta coalició de rellevants viròlegs a nivell mundial

· La Global Virus Network (GVN) aplega la col·laboració internacional, en un esforç per fer front a la urgent necessitat de compartir informació i investigació per a combatre millor el brot global de Zika

La Global Virus Network (GVN), una coalició que representa 35 centres d’excel·lència i 5 filials en 26 països, i que engloba els principals experts en totes les classes de virus que causen malalties en els éssers humans, va anunciar dimarts passat la creació del Grup Especial de Treball GVN sobre el Zika. L’esmentat grup, que s’espera creixi en breu, tracta de complir una necessitat identificada per la comunitat científica: catalitzar una col·laboració urgent i internacional en la investigació sobre aquest virus.

Entre els membres del Grup de Treball GVN sobre el Zika es troben dos investigadors catalans de l’IRTA-CReSA (Institut de recerca i tecnologia agroalimentària – Centre de recerca en Sanitat Animal): el Dr. Xavier Abad, oficial de Bioseguretat del centre, i la Dra. Núria Busquets, investigadora del Grup de Malalties Exòtiques i responsable dels plans de vigilància virològica de les captures entomològiques.

Una de les accions que estan duen a terme actualment és la confecció i revisió de diversos documents per a proveir d’informació actualitzada sobre el brot de Zika a científics, agents de salut pública i pacients. Aquesta informació serà visible des de la web Global Virus Network Zika Task Force.

La intenció del grup segons el seu president, el Dr. Scott Weaver, és “començar el desenvolupament del model primat no humà el mes que ve i continuar amb la recerca d’una vacuna, coordinant esforços amb altres membres del Grup de Treball GVN sobre el Zika. ”

Per la seva banda, el Dr. Robert Gallo, cofundador de la GVN i cap del grup de lideratge científic, suggereix “invertir més en investigació per avançar en els descobriments de laboratori, per aconseguir així que quan hi hagin brots aguts com el del Zika o l’Ébola, els agents de salut pública puguin estar millor preparats. Necessitem estar, i podem estar, a l’ofensiva, no a la defensiva.”

El paper de l’IRTA-CReSA en la lluita contra el Zika

El virus Zika es transmet als éssers humans principalment a través de la picada d’un mosquit infectat del gènere Aedes, concretament l’espècie Aedes aegypti, la mateixa espècie que pot transmetre els virus Chikungunya i dengue. Ae. aegypti és l’única espècie per a la qual la transmissió fora d’Àfrica ha estat confirmada. No obstant això Ae. albopictus (conegut com “mosquit tigre”) ha demostrat competència per al virus Zika en circumstàncies de laboratori, però fins al moment no s’ha implicat en l’epidemiologia de Zika fora d’Àfrica.

Mentre els investigadors aprenen més sobre aquest virus, particularment a través d’altres membres del Grup de Treball GVN, s’espera que es puguin predir millor brots similars. Mentrestant, les primeres accions consisteixen en controlar les poblacions de mosquits a les regions afectades, així com promoure les tàctiques de protecció contra aquests mosquits.

En aquest aspecte se centra la tasca de l’IRTA-CReSA, tal com explica la investigadora Núria Busquets: “tenim l’encàrrec per part del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya de realitzar la vigilància virològica en el mosquit tigre. Es tracta d’esbrinar si, en les zones on hi ha casos d’infecció en persones, els mosquits capturats contenen el virus Zika perquè, en cas que així fos, el Departament de Salut prengui les mesures preventives corresponents”.

Aquest programa de vigilància es realitzarà durant l’època més activa del mosquit, entre la primavera i la tardor.