Desplegar menú lateral
27/05/2020

L’IRTA-CReSA col·laborarà amb la UAB per trobar una vacuna per a la COVID-19 amb una nova metodologia

La universitat ha agrupat diversos investigadors i centres per dissenyar una vacuna basada en complexes que imitin les partícules víriques del SARS-CoV-2, una metodologia que encara no s’ha aplicat en cap assaig a Espanya

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha endegat una campanya de micromecenatge per desenvolupar una vacuna contra el coronavirus SARS-CoV-2 amb una metodologia que, fins on coneixen els investigadors, no s’està aplicant en cap dels assaigs que s’estan fent a Espanya. La iniciativa aplega l’experiència de diferents grups de recerca, centres i serveis cientificotècnics de la UAB, i compta amb la col·laboració del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i dels hospitals Parc Taulí, Germans Trias, Vall d’Hebron i de la Santa Creu i Sant Pau, adscrits a la Universitat, que s’encarregaran de validar el prototip generat.

El projecte “Ajuda’ns a desenvolupar una vacuna contra el SARS-COV-2” es basa en el disseny de proteïnes recombinants, que formen nanoestructures que imiten les partícules víriques (virus-like particles o VLPs per les sigles en anglès). Aquests complexes no tenen la informació genètica dels virus i, per tant, no són infecciosos. El que es busca és generar unes VLPs a partir dels fragments de proteïnes del virus que tinguin en la seva superfície antígens del SARS-CoV-2, per tal que puguin induir la creació d’anticossos neutralitzants. Es un abordatge diferent de les vacunes clàssiques, que es creen fent servir el virus inactivat o atenuat i que requereixen d’un nivell de contenció biològica elevat en la seva producció.

L’avaluació d’eficàcia i seguretat en models animals es farà a les instal·lacions d’alta contenció biològica (nivell de bioseguretat 3) del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’IRTA, amb la col·laboració del Dr. Joaquim Segalés, investigador del centre i professor del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Universitat, i la Dra. Júlia Vergara-Alert, també investigadora del centre.