L’IRTA crea la Taula Institucional de les Terres de Lleida i Pirineu per impulsar la R+D+i al territori
L’IRTA ha creat, el passat 22 de març, la Taula Institucional de les Terres de Lleida i Pirineu amb les principals Institucions lleidatanes per tal d’impulsar i incrementar la interacció de l’IRTA com a palanca d’innovació agroalimentària.
Amb l’acte de creació hem volgut apropar la recerca a les institucions del territori, per explicar-los què fa l’IRTA i, sobretot, per escoltar quines són les necessitats i poder orientar la nostra recerca en benefici de les Terres de Lleida i Pirineu, ha assenyalat el director general de l’IRTA, Josep Usall. L’IRTA vol fer una activitat orientada a donar resposta els reptes del sector agroalimentari i de la societat a Lleida, aportant valor a l’esquema “del camp a la taula”.
L’IRTA disposa a la demarcació de Lleida d’un conjunt de centres i Estacions Experimentals per al sector agroalimentari com són el Fruitcentre, Agrònoms, l’Estació Experimental de Lleida (amb les seves finques a Mollerussa, Borges Blanques i Gimenells) i la Granja Experimental d’Alcarràs.
Les principals àrees de treball s’adrecen en dues grans vessants, la Producció Vegetal i la Producció Animal, i de les que en podem destacar els principals objectius i línies de recerca aplicada en benefici del territori:
Área producció Vegetal:
- Contribuir al Coneixement Científic i Tecnològic de les especies de gran cultiu.
- Recerca de problemes complexos relacionats amb l’adaptació al canvi global
- Obtenció i avaluació de noves varietats de cereals de productivitat alta i transferència de noves varietats de cereals i de les tècniques de producció.
- Millora de la qualitat de fruites i hortalisses fresques i processades al llarg de la cadena de valor.
- Fisiologia i Tecnologia, Patologia, Enginyeria, Fruites i Hortalisses Processades.
- Servei Tècnic de Postcollita.
- Coneixement i Tecnologies que permetin millorar l’eficiència i la productivitat de l’aigua.
- Conreus llenyosos (Fruita dolça, fruits secs, olivera, vinya), Conreus herbacis (panís, alfals, ordi, ..).
- Agricultura de Precisió: Agronomia del Reg, Teledetecció i Sensòrica.
- Canvi Climàtic i Sobirania Alimentària, Gestió de les Sequeres, Gestió Eficient d’un recurs escàs.
- Avaluació de Varietats i Patrons en fruita dolça i fruita seca
- Programa de millora de varietats de poma, pera i préssec adaptades al nostre clima i millora de la rendibilitat econòmica plantacions de fruiters amb innovacions en tecnologia de la producció
- Qualitat dels productes produïts o transformats: Fruita i Oli.
- Millora de la sanitat i la producció dels conreus i desenvolupament d’estratègies innovadores de control de plagues i malalties
- Aprofundir en la biologia i l’epidemiologia dels organismes patògens implicats en les malalties i estudi d’organismes beneficiosos que contribueixen al control de malalties i a la qualitat del producte
Àrea producció animal
- Recerca i transferència en genètica i genòmica per a la millora i conservació poblacions animals
- Regulació genètica de caràcters d’importància econòmica i social
- Noves estratègies de selecció i conservació en espècies porcines, cunícoles i aviars
- Gestió del Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol (BDporc).
Una de les necessitats que s’han posat en evidència és la de que la ciutadania pugui conèixer millor l’activitat que fa l’IRTA i per això posarem en marxa algunes accions de cara a que la ciutadania es pugui apropar als centres, ha assenyalat Usall.
Un dels aspectes destacats ha estat el de la necessitat de fixar la gent al territori i que l’IRTA tingui un paper actiu en ajudar amb el coneixement i la innovació a vertebrar-lo. En aquest sentit s’ha posat sobra la Taula la necessitat d’impulsar petites indústries d’agroalimentació amb el suport de l’IRTA, ha assenyalat Usall.
Finalment, i entre molts altres temes interessants en els que anar treballant a futur, la Taula ha valorat molt positivament la feina feta en les noves varietats de fruita adaptades a climes càlids com a cas d’èxit d’innovació per al territori i per a la millora de la competitivitat del sector fructícola.
Tots els assistents han valorat la conveniència i la necessitat d’aquesta Taula per posar en comú els temes que més interessen i preocupen al territori.
Les entitats i autoritats presents a la Taula han estat: el Delegat Territorial del Govern, la Diputació de Lleida, els alcaldes de Mollerussa, Alcarràs, Agramunt, Juneda i Borges Blanques, el director de Fira de Lleida, així com els directors del Serveis Territorials dels Departaments d’Empresa i Coneixement, Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura.