Desplegar menú lateral
08/04/2019

L’IRTA crea la Taula Institucional de Girona per impulsar la R+D+i al territori

L’IRTA ha constituït, el passat 4 d’abril, la Taula Institucional de Girona amb les principals Institucions gironines per tal d’impulsar i incrementar la interacció de l’IRTA com a palanca d’innovació agroalimentària.

Amb l’acte de creació hem volgut apropar la recerca a les institucions del territori, per explicar-los què fa l’IRTA i, sobretot, per escoltar quines són les necessitats i poder orientar la nostra recerca en benefici de les comarques gironines, ha assenyalat el director general de l’IRTA, Josep Usall. L’IRTA vol fer una activitat orientada a donar resposta els reptes del sector agroalimentari i de la societat a Girona, aportant valor a l’esquema “del camp a la taula”.

L’IRTA disposa a la demarcació de Girona d’un conjunt de centres i Estacions Experimentals per al sector agroalimentari com són el centre de Monells, Mas Badia (La Tallada d’Empordà), l’EVAM (Estació de Vacum de Monells) i el CAP (Control i Avaluació de Porcí) a Monells.

Les principals àrees de treball s’adrecen en tres grans vessants, les Indústries Alimentàries, la Producció Animal i la Producció Vegetal, i de les que en podem destacar els principals objectius i línies de recerca aplicada en benefici del territori:

Àrea Indústries Alimentàries:

  • Recerca tecnològica, en qualitat i en seguretat alimentària de la carn, la llet, el peix, etc.
  • Estudis de consumidors

Àrea de Producció Animal:

  • Producció i benestar animal de Remugants i del Porcí.
  • Models animals per a la recerca biomèdica

Àrea de Producció Vegetal:

  • Gestió eficient de l’aigua i de les dejeccions ramaderes
  • Aprofundir en el coneixement dels agroecosistemes per desenvolupar noves estratègies dins de la gestió integrada de plagues.
  • Agronomia dels cultius extensius, per tal d’incrementar l’eficiència en l’ús dels recursos i estudiar pràctiques de cultiu més eficients i sostenibles.
  • Desenvolupament tecnològic de cultius de fruita, fruita seca, vinya i olivera.

Una de les necessitats que s’han posat en evidència en aquesta Taula que anirem convocant periòdicament, i al menys un cop l’any, és el de la vida comercial del peix i marisc que es pesca a les costes gironines i que té una durada comercial curta, i el que s’ha plantejat és realitzar algun projecte que, mitjançant l’embalatge o amb determinades mesures de conservació, pugui tenir una vida comercial més llarga, ha assenyalat Usall.

Un altre dels aspectes destacats, comenta el director general de l’IRTA, ha estat el de la necessitat de mantenir l’equilibri entre la producció agroramadera amb una bona cura del territori, mantenint la biodiversitat i la sostenibilitat dels ecosistemes mitjançant un projecte conjunt amb els Departaments d’Agricultura, de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Girona.

Tots els assistents han valorat la conveniència i la necessitat d’aquesta Taula per posar en comú els temes que més interessen i preocupen al territori, així com la necessitat de convocar-la periòdicament.

Les entitats i autoritats presents a la Taula han estat: el president de la Diputació i diputats de Semega i Medi Ambient, el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, representants de la cambra de comerç de Girona i dels ajuntaments de Palamós, La Tallada d’Empordà, Torroella de Montgrí, Girona i Monells, i els caps dels Serveis territorials d’Agricultura i Territori i Sostenibilitat de la Delegació del Govern a Girona.

Etiquetes: