L’IRTA coordina el grup de treball ‘MIXOlepus’ per fer front a la mixomatosi en la llebre
La mixomatosi és una malaltia que principalment afectava els conills, però recentment s’han detectat brots en la llebre ibèrica per primera vegada. El grup de treball “MIXOlepus“, coordinat per l’investigador
Ignasi Badiola, del programa IRTA de Sanitat Animal , estudiarà la malaltia amb l’objectiu de desenvolupar una vacuna.
Els brots de mixomatosi en la llebre ibèrica (Lepus granatensis) han donat lloc a una situació d’emergència cinegètica. L’estiu de 2018, va ser la primera vegada que es va detectar la malaltia en aquests animals silvestres. Davant d’aquesta situació, l’IRTA CReSA lidera el grup de treball ‘MIXOlepus’, en col·laboració amb el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación i el finançament de Laboratorios LABIANA i la Fundación Artemisan, per trobar solucions als efectes d’aquesta malaltia.
La mixomatosi és una malaltia infecciosa causada per un virus que pateixen els conills. Es caracteritza per l’aparició de tumefaccions a les mucoses i a la pell. Recentment, s’han detectat per primera vegada brots de mixomatosi a les llebres de la PenÃnsula Ibèrica. En l’actualitat, hi ha més de 250 casos confirmats a nou comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Illes Balears, Madrid i Múrcia.
Davant aquesta situació d’emergència, l’objectiu de ‘MIXOlepus’ és buscar mesures de prevenció de la malaltia mitjançant vacunes i la gestió sostenible de les poblacions de llebre. Per a això, ‘MIXOlepus’ se centrarà en conèixer en profunditat l’impacte d’aquesta malaltia en les poblacions de llebre. En segon lloc, analitzar i seqüenciar el virus aïllat en les llebres i estudiar la seva similitud amb el virus de la mixomatosi descrit en altres espècies d’animals. Aixà mateix, aquest grup treballarà per desenvolupar una vacuna enfront de la malaltia en llebres i avaluar el seu grau d’efectivitat. D’altra banda, ‘MIXOlepus’ també disseminarà els resultats i recomanacions perquè els vedats desenvolupin bones prà ctiques de gestió i caça sostenible de l’espècie i ajudin a vigilar la presència del virus.
Es busca col·laboració del sector cinegètic
Les autoritats competents en sanitat animal de fauna silvestre de les comunitats autònomes han de fer durant les pròximes setmanes una enquesta epidemiològica en els vedats que s’han vist afectats per la malaltia a llebres durant la passada temporada, a fi de conèixer l’abast real de la malaltia i els resultats seran analitzats dins del grup de treball ‘MIXOlepus’. D’altra banda, Fundació Artemisan està realitzant enquestes a nivell nacional per conèixer la situació general de les poblacions de llebre i la gestió que s’està realitzant en vedats de caça, tant afectats com no afectats per mixomatosi, juntament amb un treball cientÃfic de camp en comunitats autònomes com Castella-la Manxa, en la qual es compta amb el suport de la Junta de Comunitats.
També participen en aquesta iniciativa grups cientÃfics de les Universitats d’Oviedo i Còrdova i personal tècnic del Laboratori Central de Veterinà ria d’Algete, aixà com la Reial Federació de Caça d’Espanya i la Federació Espanyola de Galgos.
Més informació al blog de l’IRTA CReSA.