Al mes de juliol, a l’IRTA Monells es van dur a terme les sessions de degustació per avaluar 55 pernils curats presentats al premi ‘Alimentos de España al Mejor Jamón’; un guardó organitzat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), que enguany ha celebrat la seva quarta edició i del qual ara s’han lliurat els premis. La convocatòria es divideix en dues categories: ’Mejor Jamón de Bellota 100% Ibérico’ i Mejor Jamón Serrano’, i s’hi van presentar 34 peces a la primera modalitat, i 21 a la segona.
Per a la selecció de mostres, organització i logÃstica de la recepció d’aquestes, aixà com les sessions d’avaluació sensorial, el MAPA va comptar un any més amb la col·laboració de l’IRTA i del Servei d’Anà lisi i Innovació en Aliments d’Origen Animal de la Universitat d’Extremadura (SiPA). En tot el procés, es va garantir la traçabilitat i l’anonimat de les mostres. L’avaluació sensorial es va realitzar en dues fases: una fase visual, per avaluar l’aspecte exterior de la peça entera i l’avaluació sobre el tall, i una altra de carà cter olfatogustatiu per avaluar l’olor, el gust, la textura i altres sensacions en boca, com la persistència i i la impressió global de cadascun dels pernils.
De la modalitat d’Ibèric, s’ha atorgat el premi al pernil de gla 100% ibèric Aljomar, presentat per Jamones Aljomar, S.A., de Guijuelo (Salamanca) i en la modalitat de pernil Serrà , el guardó ha recaigut al Jamón Serrano 24 – Monte Nevado, presentat per Industrias Cárnicas El Rasillo, S.A., de El Rasillo de Cameros (La Rioja).
Els premis ‘Alimentos de España’ reconeixen la tasca desenvolupada per empreses i professionals que s’han distingit per produir, oferir i divulgar els aliments de qualitat espanyols i han contribuït al desenvolupament del sector alimentari de forma sostenible i eficient.
A continuació podeu veure un vÃdeo per entendre millor aquesta iniciativa i com funciona tot el procés: