Desplegar menú lateral
27/01/2017

L’IRTA acull una trobada entre la consellera Meritxell Serret i el sector cunícola

S’ha realitzat una visita a la granja experimental de conills de l’IRTA Torre Marimon

La reunió ha servit per posar en comú les actuacions per fer front a la crisi de preus del sector

Aquest divendres 27 de gener l’IRTA de Torre Marimon (Caldes de Montbui) ha estat l’escenari de la darrera reunió de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, amb el sector cunícola català.

Durant la reunió s’han presentat els primers resultats obtinguts pel Grup de Treball del Sector Cunícola que conformen el Pla estratègic de promoció de la carn de conill a Catalunya i que es posarà en marxa properament. També s’han posat en comú les mesures preses fins ara per fer front a la crisi de preus i consensuar les línies de treball per a l’any 2017. 

Visita a la granja experimental de conills de l’IRTA

Un cop finalitzada la reunió, els assistents han visitat la granja experimental de conills que l’IRTA té a Torre Marimon i que es va posar en marxa l’any 2015.

Es tracta d’una instal·lació polivalent orientada a la innovació i a oferir un millor servei a productors, associacions i empreses del sector, en la qual es desenvolupen els treballs en genètica que l’IRTA realitza des de la seva creació, el 1985, centrades en la selecció genètica de línies maternals (línies femella), que busquen augmentar el nombre de llodrigons, i de línies paternals (línies mascle), on es selecciona els exemplars en funció del seu creixement i eficiència alimentària.

A banda d’aquesta activitat genètica, aquestes instal·lacions realitzen una constant activitat de recerca, gràcies als equipaments de que disposa, com són la d’un laboratori preparat per a la recerca en inseminació artificial i la recuperació d’embrions, i un petit escorxador per al sacrifici d’animals experimentals, així com una càmera de refrigeració.

Aquest equipament destaca per un disseny orientat a extremar les mesures de bioseguretat. Així, l’espai interior de la nau on estan els animals està distribuït en dues sales bessones que permeten moure els exemplars d’una a l’altra al final de cada cicle, amb l’objectiu de poder fer el buit sanitari, amb el sistema que, en ramaderia s’anomena “tot dins, tot fora” i amb el que es pretén iniciar cada nou cicle amb la nau i els equipaments totalment desinfectats. Les altes mesures en bioseguretat permeten que es faci la difusió de reproductors a les granges de multiplicació i de producció amb majors garanties sanitàries.

Les instal·lacions compten amb un sistema automàtic de distribució de pinso, connectat a quatre sitges externes que ofereixen la possibilitat de distribuir 4 tipus diferents de pinso en una mateixa nau. La retirada automàtica de fems i el control ambiental integrat són dos avantatges més d’aquest equipament per a l’activitat ramadera.