Desplegar menú lateral
10/04/2017

Les teràpies hormonals podrien servir per a millorar la reproducció del llenguado senegalès cultivat

En un article publicat a la revista PLoS One, investigadores de l’IRTA, en col·laboració amb l’empresa de biotecnologia Rara Avis Biotec S.L. presenten l’aplicació de teràpies basades en gonadotropines recombinants, principals proteïnes que controlen la reproducció en els peixos, per a incrementar la fertilitat del llenguado senegalès (Solea senegalensis).

Els mascles del llenguado senegalès, nascuts i criats en captivitat sota condicions intensives, mostres disfuncions reproductives, fet que limita la producció d’alevins i la implantació de programes de selecció genètica. A més, aquests animals produeixen molt poc esperma, fet que dificulta el desenvolupament de tècniques de fecundació artificial.

Els investigadors han trobat que fer tractaments successius amb les proteïnes recombinants estimulen el procés de diferenciació de les cèl·lules germinals a espermatozoides al testicle, i poden augmentar la producció d’esperma fina a set vegades. Els autors suggereixen que aquestes dades demostren que els tractaments amb gonadotropines recombinants representen teràpies hormonals eficaces per a augmentar la fecunditat en el llenguado. No obstant això, els investigadors també han observat una alta variabilitat en la resposta dels individus que podria estar relacionada amb la edat i les condicions ambientals.

Per tant, es requereixen encara estudis addicionals per a establir les condicions més idònies per a la inducció de producció d’esperma en el llenguado per mitjà d’aquesta tècnica.

Referència:

Toward developing recombinant gonadotropin-based hormone therapies for increasing fertility in the flatfish Senegalese sole. François Chauvigné, Judith Ollé, Wendy González, Neil Duncan, Ignacio Giménez, Joan Cerdà