Les primeres pomeres més adaptades al canvi climà tic es plantaran a Catalunya el 2021
És el resultat del programa de millora genètica Hot Climate Programme, del qual formen part l’IRTA i l’associació de productors de fruita catalans Fruit Futur
La poma és vermella, cruixent i sucosa, i ha estat avaluada en les parcel·les experimentals de l’IRTA a Lleida i a Mas Badia (Baix Empordà )
Fruit Futur ha firmat la primera llicència per comercialitzar la nova varietat de poma a la penÃnsula Ibèrica, que arribarà al mercat d’aquà a un mà xim de tres anys
La primera poma més adaptada al canvi climà tic es plantarà el 2021 a Catalunya i està previst que es comercialitzi a la penÃnsula Ibèrica en un perÃode mà xim de 3 anys. És vermella, cruixent, dolça i sucosa, i ha estat avaluada als camps de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentà ries (IRTA) a l’Estació Experimental de Lleida i a l’Estació Experimental AgrÃcola Mas Badia, a La Tallada de l’Empordà , on les temperatures estivals poden arribar a superar els 40ºC. Registrada amb la denominació varietal HOT84A1, la nova varietat de poma és el primer resultat del programa internacional de millora genètica de poma i pera Hot Climate Programme, que vol donar resposta als reptes del canvi climà tic. «Les noves varietats de poma, creades amb mètodes tradicionals tenen, com a objectiu, adaptar-se a uns estius cada vegada més calorosos», explica Joan Bonany, especialista del programa de Fructicultura de l’IRTA. A més, «proporcionen noves oportunitats als productors per cultivar pomes en regions on cada vegada és més difÃcil cultivar pomes, aixà com en zones més pròximes al consumidor», afegeix.
El Hot Climate Programme està format per l’IRTA, Fruit Futur ―una associació formada pels principals productors de fruita de Catalunya: Actel, Fruits de Ponent, Nufri i Poma de Girona― i el centre neozelandès Institute for Plant & Food Research Ltd, i compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat. L’empresa T&G Global ha estat seleccionada per desenvolupar i comercialitzar aquestes varietats arreu del món. L’associació de productors catalans Fruit Futur ha firmat recentment la primera llicència per comercialitzar la HOT84A1 a la penÃnsula Ibèrica.
Una demanda dels productors de fruita catalans
Arran de la demanda del sector productor de fruita a Catalunya, l’any 2002 l’IRTA, Fruit Futur i el centre de recerca nova zelandès Plant&Food Research posaven en marxa el Hot Climate Programme amb l’objectiu de desenvolupar noves varietats de poma i pera adaptades a les altes temperatures. En aquella època, els productors de fruita de Catalunya van observar que, a causa de les condicions climà tiques, les varietats de poma i pera que s’havien cultivat fins llavors tenien més dificultats per assolir una qualitat òptima ―pel que fa al color, la textura i l’aroma― en les condicions de cultiu de Catalunya. Divuit anys després, els resultats d’aquesta iniciativa de recerca i innovació comencen a donar fruit. El febrer del 2019, es va arribar a un acord amb l’empresa nova zelandesa T&G Global, que es va incorporar a aquest programa com a soci estratègic per a la comercialització mundial de les llicències de les noves varietats de poma i pera.
Fora de la penÃnsula Ibèrica, empreses com Waimea Nurseries (Nova Zelanda), TopFruit (Sudà frica), Dalival (França), Worldwide Fruit (Regne Unit) i Montague (Austrà lia), porten a terme assaigs de la varietat de poma HOT84A1, en què n’avaluen el comportament agronòmic i la qualitat.