Desplegar menú lateral
17/05/2019

Les investigadores Llilianne Ganges i Virginia Aragón de l’IRTA CReSA reben finançament per a dos projectes “Llavor”

Virginia Aragón (esquerra) i Llilianne Ganges (dreta)

L’IRTA ha rebut per primer cop finançament per a 2 projectes “Llavor” per dur a terme proves de concepte de tecnologies pròpies amb potencial d’impacte al mercat. Aquesta convocatòria forma part del programa “Indústria del Coneixement” de l’Agència de Gestió d’Ajuts universitaris i de Recerca (AGAUR), que promou la valorització del coneixement i la transferència de resultats provinents dels diferents centres de generació de coneixement del sistema català de ciència i innovació.

El primer projecte és Dendro CHECK, liderat per la Llilianne Ganges (del programa de Sanitat Animal a l’IRTA CReSA), per al desenvolupament de “Nous kits diagnòstics per a la millor detecció del virus de la Peste porcina clàssica”. Aquesta és una malaltia viral altament contagiosa i mortal, causant de nombroses morts en països endèmics, sobretot a l’Àsia i Llatinoamèrica. Els mètodes de diagnòstic actuals tenen un alt cost i són sensibles a la temperatura, pel què són difícils d’emprar en aquests països. La tecnologia desenvolupada ha de permetre obtenir un kit de diagnòstic més senzill que podria reduir el seu preu, millorar-ne la conservació i així poder-se aplicar en zones endèmiques.

El segon projecte és Pronasal, liderat per la Virginia Aragón, també de l’IRTA CReSA, per a ”l’ús de colonitzadors nasals com a probiòtics contra la malaltia de Glässer”. Els patògens respiratoris com Haemophilus parasuis son un dels grans reptes de la producció porcina actual. Les vacunes disponibles no son molt eficaces, i el seu tractament es basa principalment en l’ús d’antibiòtics. Per evitar-ne el seu ús, s’ha desenvolupat una combinació de probiòtics nasals, que podrien constituir una nova generació de productes més sostenibles per lluitar contra les infeccions respiratòries, tot evitant l’ús d’antibiòtics en producció porcina.

A banda dels 20.000€ per a realitzar la prova de concepte, els ajuts Llavor inclouen un programa d’acompanyament i mentoring per a explorar el potencial de mercat de les tecnologies. Durant 12 sessions els “Científics emprenedors” de cada projecte, Alejandro Bohórquez i Mar Costa, respectivament, elaboraran un pla de transferència amb la col·laboració de diferents experts en comunicació, transferència, finances i ventes.

Sobre el programa Indústria del Coneixement

El programa “Indústria del Coneixement“, impulsat des l’AGAUR, disposa de dues modalitats per afavorir la creació i la consolidació d’un ecosistema empresarial nou, d’alt valor afegit i intensiu en coneixement, basat en els resultats provinents dels diferents centres de generació de coneixement del sistema català de ciència i innovació.

D’una banda, els projectes “Llavor” tenen una durada de 6 mesos i una dotació de 20.000€ per a fer les primeres proves de concepte. Enguany s’han atorgat 42 projectes en aquesta modalitat. D’altra banda, els projectes “Producte” tenen una durada de 18 mesos i una dotació de 100.000€ per dur a terme les proves de concepte definitives per a la transferència de la tecnologia en forma de llicència o Spin-Off. Enguany s’han atorgat 20 projectes en aquesta modalitat.

Està previst que en els propers mesos s’obri la convocatòria de l’any 2019.


Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020